Bijgewerkt op 6 december 2024 door Simpto.nl
Wat is carotidynie?
Carotidynie is niet vaak voorkomende aandoening waarbij sprake is van eenzijdige overgevoeligheid van een halsslagader voor aanraking of druk. Het werd voor het eerst beschreven in 1927 door de Amerikaanse neuroloog Dr Temple Fay (1895-1963). Daarom wordt de aandoening soms ook syndroom van Fay genoemd.
Hoe vaak komt het voor?
Carotidynie komt niet vaak voor. Hoe vaak het precies voorkomt is niet bekend. De aandoening komt vooral voor bij mensen in de leeftijd van 25-50 jaar.
Wat is de oorzaak?
Het is niet precies bekend waardoor carotidynie wordt veroorzaakt. Het lijkt erop dat er sprake is van een ontsteking van de wand van de halsslagader. Waarom deze ontstaat is echter niet duidelijk. Volgens sommige onderzoekers is het een uitingsvorm van migraine.
Welke symptomen geeft het?
Carotidynie veroorzaakt pijn in de hals bij druk op de halsslagader.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Er is geen test waarmee de diagnose carotidynie kan worden gesteld. Wel kunnen afwijkingen in het bloed en bij beeldvormend onderzoek aanwezig zijn. De diagnose wordt gesteld door andere oorzaken van een gevoelige halsslagader uit te sluiten. Zo kan een gevoelige halsslagader worden veroorzaakt door een ontsteking van de halsslagader. Meestal is dat ten gevolge van reuscelarteritis.
In het bloed van mensen met carotidynie kunnen de zogenaamde ontstekingsparameters verhoogd zijn. Bij beeldvormend onderzoek van de hals is vaak een verdikking van de wand van de halsslagader zichtbaar.
Wat is de behandeling?
Carotidynie wordt meestal behandeld met NSAIDs, geneesmiddelen tegen migraine, of corticosteroiden. De klachten verdwijnen vaak na 1-2 weken, maar kunnen later weer terugkomen.
Engelse vertaling
carotidynia, Fay syndrome, transient perivascular inflammation of the carotid artery syndrome, TIPIC syndrome
Niet gevonden wat je zocht?
Heb je hier niet gevonden wat je zocht? Dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kan een uitgebreide discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over Tarlov cyste of de webpagina over semaglutide.
Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Dat gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl zijn gezien. Daar kan enige tijd overheen gaan.