Caroticocaverneuze fistel

Bijgewerkt op 9 juli 2024 door Simpto.nl

Wat is een caroticocaverneuze fistel?

Een caroticocaverneuze fistel is een abnormale verbinding tussen de inwendige halsslagader (arteria carotica interna) en de sinus cavernosus. De sinus cavernosus is een kluwen van aders in de schedel waardoorheen de inwendige halsslagader loopt. Bij een caroticocaverneuze fistel stroomt bloed vanuit de inwendige halsslagder in de sinus cavernosus. Hierdoor neemt de druk in de sinus cavernosus toe. Bloed uit het oog en de oogkas kan hierdoor niet goed worden afgevoerd. Het gevolg is dat de druk in het oog en de oogkas toeneemt. Dit veroorzaakt klachten, waaronder uitpuilen van het oog.

Wat is de oorzaak?

De aandoening kan ontstaan ten gevolge van een verwonding aan het hoofd (hoofdletsel). In dat geval wordt gesproken van directe caroticocaverneuze fistel. Deze vorm komt vooral voor bij jonge mannen. De klachten ontstaan acuut.

De andere vorm wordt indirecte caroticocaverneuze fistel genoemd. Deze vorm komt vooral voor bij vrouwen in de overgang. De klachten beginnen geleidelijk.

Risicofactoren voor het krijgen van een caroticocaverneuze fistel zijn (gebarsten) aneurysma van de inwendige halsslagader, zwangerschap, operatie aan de hersenen, trombose van de sinus cavernosus, angiografie van bloedvaten in de hersenen, neusbijholteontsteking, fibromusculaire dysplasie en het syndroom van Ehlers-Danlos.

Welke symptomen geeft het?

De volgende symptomen en ziekteverschijnselen kunnen voorkomen:

  • uitpuilend oog
  • kloppende oogbol
  • zwelling van het bindvlies van het oog
  • rood oog door bloeding achter het bindvlies
  • bloedneus
  • bloed uit het oor
  • uitval van hersenzenuw
  • hoofdpijn, epileptische aanvallen, opzetting van het oog en kloppend oorsuizen krijgen

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Op grond van de symptomen en een verhoging van de oogdruk kan de arts vermoeden dat er sprake is van een caroticocaverneuze fistel.

De diagnose kan worden bevestigd met behulp van beeldvormend onderzoek. Door contrastmiddel toe te dienen en vervolgens de bloedvaten in het hoofd af te beelden op een röntgenfoto (angiografie) kan de lekkage door de fistel in beeld worden gebracht.

caroticocaverneuze fistel op angiografie - bron: Frank Gaillard, Radiopaedia.org
caroticocaverneuze fistel op angiografie – bron: Frank Gaillard, Radiopaedia.org

Wat is de behandeling?

Bij sommige mensen zal de caroticocaverneuze fistel vanzelf sluiten. Bij anderen is behandeling noodzakelijk. De behandeling kan bestaan uit het dichtmaken van de fistel door embolisatie. Daarbij wordt een catheter opgevoerd vanuit de lies naar de inwendige halsslagader. Via de catheter wordt een spiraaltje in de fistel geplaatst. Rond het spiraaltje ontstaat een bloedstolsel dat de fistel afsluit. Als dit niet lukt kan een operatie noodzakelijk zijn. Daarbij wordt de fistel dichtgenaaid of dichtgeklipt.

Synoniemen

carotico-caverneuze fistel

Engelse vertaling

caroticocavernous fistula, carotid-cavernous fistula, CCF


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met een caroticocaverneuze fistel. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven