Carotenemie

Bijgewerkt op 24 oktober 2022

Wat is carotenemie?

Carotenemie betekent een verhoogd gehalte betacaroteen in het bloed. Dit leidt tot ophoping van betacaroteen in verschillende weefsels van het lichaam. Betacaroteen is een oranje-rode stof die in groene groenten, worteltjes en eidooier voorkomt. Het is een zogenaamde provitamine die in het lichaam door het enzym carotinase omgezet wordt in vitamine A. Ophoping van betacaroteen in de huid kan zichtbaar worden als gele of oranje verkleuring van de huid. Dit wordt ‘carotenodermie’ genoemd. Het is vooral goed zichtbaar aan de handpalmen.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van carotenemie is meestal inname van een overmaat aan betacaroteen, bijvoorbeeld in voedingssupplementen of producten die veel wortel(sap) bevatten. De diagnose kan worden gesteld door het betacaroteen gehalte in het bloed te meten. Dit gehalte is flink verhoogd. De behandeling bestaat uit het verminderen van de inname van betacaroteen.

Welke symptomen geeft het?

De aanwezigheid van grote hoeveelheden betacaroteen in het bloed kan zijn dat er een gele huidtint ontstaat. Deze wordt vooral gezien bij zuigelingen die vroeg of veel caroteenrijke voedingsmiddelen krijgen (wortelen, spinazie). Het duidelijkst is dit te merken aan de handpalmen, voetzolen en neuspunt, terwijl het oogwit helder wit blijft.

carotenemie met carotenodermie

De hand rechts op de afbeelding is van iemand met carotinemie. De handpalm is duidelijk gelig van kleur. (bron afbeelding: Fico A. A. et al., Medico Research Chronicles).

Engelse vertaling

carotenosis

Synoniemen

Andere namen die worden gebruikt voor oranje verkleuring van de huid door een verhoogd betacaroteen gehalte in het bloed zijn carotinaemie, hypercarotenemie, carotenodermie, hypercarotenemie, caroteen-intoxicatie, beta-caroteen intoxicatie, carotenaemie, carotenose.

Scroll naar boven