Wat is carotenemie?

Carotenemie betekent een verhoogd gehalte betacaroteen in het bloed. Dit leidt tot ophoping van betacaroteen in verschillende weefsels van het lichaam. In de huid kan dit zichtbaar worden als gele of oranje verkleuring. Dit wordt ‘carotenodermie’ genoemd. Het is vooral goed zichtbaar aan de handpalmen.

De oorzaak van carotenemie is meestal inname van een overmaat aan betacaroteen, bijvoorbeeld in voedingssupplementen of producten die veel wortel(sap) bevatten. De diagnose kan worden gesteld door het betacaroteen gehalte in het bloed te meten. Dit gehalte is flink verhoogd. De behandeling bestaat uit het verminderen van de inname van betacaroteen.

carotenemie met carotenodermie

De hand rechts op de afbeelding is van iemand met carotinemie. De handpalm is duidelijk gelig van kleur. (bron afbeelding: Fico A. A. et al., Medico Research Chronicles).

Engelse vertaling

carotenosis

Andere namen die worden gebruikt voor oranje verkleuring van de huid door een verhoogd betacaroteen gehalte in het bloed zijn carotinemie, hypercarotenemie, carotenodermie, hypercarotenemie, caroteen-intoxicatie, beta-caroteen intoxicatie, carotenaemie, carotenose.