Ziekte van Keshan

Wat is de ziekte van Keshan?

De ziekte van Keshan is een ziekte waarbij het hart is aangetast door een tekort aan selenium (seleen) en besmetting met een virus in het lichaam. Het gaat om het zogenaamde cosxackie B virus. Het idee is dat het tekort aan selenium leidt tot het ontstaan van een meer besmettelijke versie van dit virus.

De ziekte komt vooral voor in China. De ziekte is genoemd naar de plaats in China waar de aandoening in 1935 voor het eerst werd beschreven.

Het voorkomen van de ziekte van Keshan bereikte een piek in de jaren ’60-’70 van de vorige eeuw. Sindsdien komt de ziekte steeds minder vaak voor. Dat heeft ermee te maken dat seleniumtekort tegenwoordig minder vaak voorkomt.

Welke symptomen geeft het?

Mensen met de ziekte van Keshan kunnen de symptomen en ziekteverschijnselen van zowel hartfalen als een virusinfectie vertonen:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bij lichamelijk onderzoek kunnen afwijkingen aan het hart worden gevonden, waaronder een vergroot hart, ruisje aan het hart en een zogenaamd gallopritme. De lever kan vergroot zijn.

Bij bloedonderzoek is het seleen gehalte verlaagd.

Wat is de behandeling?

De ziekte van Keshan wordt behandeld door het tekort aan selenium aan te vullen. Dit wordt seleniumsupplementatie genoemd.

Engelse vertaling

Keshan disease

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven