Carcinosarcoom baarmoeder

Bijgewerkt op 7 oktober 2019

Wat is een carcinosarcoom van de baarmoeder?

Een carcinosarcoom van de baarmoeder is een zeldzaam kwaadaardig gezwel van de baarmoeder. Het is dus een vorm van baarmoederkanker.

Carcinosarcomen komen meestal voor bij vrouwen na de overgang (menopauze).

Welke klachten geeft het?

Een carcinosarcoom van de baarmoeder kan de volgende symptomen veroorzaken:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Een arts zal bij vrouwen na de overgang die klagen over bloedverlies uit de vagina snel denken aan baarmoederkanker. Meestal zal vervolgens beeldvormend onderzoek worden aangevraagd.

Beeldvormend onderzoek

Op een echo van het bekken is de afwijking vaak goed zichtbaar. Dit onderzoek wordt vaak zowel via de buik gedaan, als via de vagina.

Met behulp van CT-scan kan de afwijking beter zichtbaar worden gemaakt. Tegelijkertijd kan dan ook worden beoordeeld in hoeverre het gezwel is uitgebreid.

Biopsie

Zodra een afwijking wordt gezien die verdacht is voor baarmoederkanker zal meestal een biopsie worden genomen. Dit is een ingreep waarbij een stukje weefsel uit de afwijking wordt weggenomen. Dit weefsel – ‘biopt’ genoemd – kan vervolgens door een patholoog onder de microscoop worden onderzocht. Hierbij worden kankercellen gezien die kenmerkend zijn voor carcinosarcoom van de baarmoeder. Hiermee is de diagnose bevestigd.

carcinosarcoom baarmoeder - biopsie
aan de afwijkingen in de biopsie kan de patholoog zien dat het om een carcinosarcoom gaat

Wat is de behandeling?

Afhankelijk van de uitgebreidheid van het gezwel kunnen verschillende behandelingen in aanmerking komen. De mogelijkheden zijn een operatie om het gezwel te verwijderen, bestraling (radiotherapie) en behandeling met antikankermiddelen (chemotherapie).

Operatie

De standaardbehandeling voor een carcinosarcoom is een operatie waarbij de baarmoeder wordt verwijderd. Dit wordt een ‘hysterectomie’ genoemd. Meestal worden tegelijkertijd de eierstokken, eileiders en omliggende lymfeklieren ook verwijderd. Dat wordt gedaan omdat het gezwel meestal snel uitbreidt naar omliggende organen en weefsels.

Engelse vertaling

carcinosarcoma of the uterus, uterine carcinosarcoma

Verder lezen / Referenties

  • RT Penson ea, ‘Case 14-2013: A 70-Year-Old Woman with Vaginal Bleeding’, gepubliceerd in de New England Journal of Medicine van 9 mei 2013; 368(19): pagina’s 1827-1835.

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 30 juni 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 30 juni 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven