Caput succedaneum

Bijgewerkt op 26 november 2024 door Simpto.nl

Wat is een caput succedaneum (baringsgezwel)?

Caput succedaneum – of baringsgezwel – is een goedaardige aandoening waarbij bloederig vocht zich ophoopt onder de huid van de schedel van de pasgeboren baby. Dit leidt tot een zwelling op het hoofd. Caput succedaneum wordt veroorzaakt door druk op de schedel tijdens de geboorte.

Hoe ontstaat het?

Een caput succedaneum ontstaat door de druk die tijdens de (vaginale) bevalling op de schedel van het kind komt te staan. Door de druk wordt bloed en lymfevocht aan één kant van het hoofd weggedrukt. Als gevolg daarvan zal dit vocht zich ophopen aan de andere kant van het hoofd. Dit veroorzaakt zwelling van het hoofd. De zwelling zit aan de andere kant als waar de druk op het hoofd het hoogst is.

Risicofactoren voor het ontstaan van een caput succedaneum zijn:

  • vertex presentatie (hoofd eerst)
  • kunstverlossing:
    • vacuum-assisted delivery
    • forceps-assisted delivery
  • moeilijke bevalling
  • de moeder is nog niet eerder bevallen van een kind (nullipariteit)
  • weinig vruchtwater (oligohydramnion)
  • voortijdig breken van de vliezen
  • macrosomie

Welke symptomen geeft het?

Een caput succedaneum veroorzaakt een zachte zwelling op het hoofd. De zwelling kan zich uitbreiden buiten de schedelnaden en is vaak 1-2 cm dik. Soms zijn ook huidafwijkingen zichtbaar, zoals blauwe plekken en/of puntbloedinkjes. Soms kan, door afbraak van rode bloedcellen, geelzucht ontstaan.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts kan de diagnose stellen op grond van het aspect van de zwelling.

Wat is de behandeling?

Caput succedaneum is een goedaardige aandoening die in principe niet hoeft te worden behandeld. De zwelling verdwijnt meestal binnen enkele dagen vanzelf. Als dat niet gebeurt zal nader onderzoek worden ingesteld.

Engelse vertaling

caput succedaneum


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht? Dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kan een uitgebreide discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over Tarlov cyste of de webpagina over semaglutide.

Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Dat gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl zijn gezien. Daar kan enige tijd overheen gaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven