Capillary leak syndrome

Bijgewerkt op 12 juni 2021

Wat is het capillary leak syndrome?

Het capillary leak syndrome is een zeldzame aandoening die leidt tot vochtophoping in weefsels (oedeem) en shock door ernstige beschadiging van de binnenkant van bloedvaten. De binnenkant van bloedvaten is bekleed met endotheelcellen. Waarom de endotheelcellen worden aangetast is niet altijd duidelijk.

Meestal wordt de engelse term gebruikt. Soms wordt deze aandoening ‘capillaire leksyndroom’ of ‘capillairleksyndroom’ genoemd. De aandoening werd in 1960 voor het eerst beschreven door de Amerikaanse arts Dr B Clarkson. Daarom wordt de aandoening ook wel syndroom van Clarkson genoemd.

Wat is de oorzaak?

Bij het capillary leak syndrome lekken grote hoeveelheden eiwit en bloedplasma uit de bloedbaan. Dat gebeurt in de kleine bloedvaatjes, ook wel capillairen genoemd. Vandaar de naam ‘capillairleksyndroom’. Doordat vocht uit de bloedvaten lekt zal de bloeddruk omlaag gaan. Waarom eiwitten en vocht gaan lekken uit de haarvaten is niet helemaal duidelijk.

Gebruik van bepaalde geneesmiddelen kan in zeldzame gevallen leiden tot capillary leak syndrome. Dat geldt bijvoorbeeld voor docetaxel en interleukine-2 (IL-2). In 2021 is het ontstaan van capillary leak syndrome in verband gebracht met inenting tegen het coronavirus. Het zou dan gaan om een zeer zeldzame bijwerking die bij slechts één op enkele miljoenen personen optreedt.

Welke symptomen geeft het?

Mensen met het capillary leak syndrome kunnen onderstaande symptomen en ziekteverschijnselen vertonen. De klachten komen meestal voor in aanvallen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten, de bevindingen bij lichamelijk onderzoek en de resultaten van bloedonderzoek.

Synoniemen

capillaire leksyndroom, capillairleksyndroom

Engelse vertaling

capillary leak syndrome, Clarkson disease

Duitse vertaling

Kapillarlecksyndrom, Clarkson-Syndrom

Verder lezen / Referenties

  • E Beuls en BJA Rijnders, ‘Systemisch capillairleksyndroom‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Casuïstische mededelingen’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 29 januari 2000; 144(5): pagina’s 229-231.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven