Bijgewerkt op 31 mei 2021
Wat is het buried bumper syndroom?
Het buried bumper syndroom is een complicatie van een PEG-sonde waarbij het plaatje aan de binnenkant van de maag overgroeid raakt met maagslijmvlies. De PEG-sonde raakt hierdoor verstopt. Een PEG-sonde is een slangetje dat via de buikhuid en de buikwand wordt ingebracht in de maag. Het wordt gebruikt om voeding direct in de maag toe te dienen, bijvoorbeeld omdat de patiënt geen voedsel kan doorslikken. Het slangetje wordt zowel aan de buitenkant als de binnenkant (in de maag) vastgezet met een plaatje.
Hoe vaak komt het voor?
Het buried bumper syndroom ontstaat bij ongeveer 2% van de PEG-sondes die met een inwendig plaatje (‘bumper’) worden vastgezet.
Wat is de oorzaak?
De oorzaak is meestal een te strak zittende PEG-sonde. Het gaat dan vrijwel altijd om PEG-sondes met een zogenaamde interne bumper, dat wil zeggen een PEG-sonde die in de maag is vastgezet met een plaatje. Er zijn ook PEG-sondes die worden vastgezet door in de maag een balonnetje op te blazen. Bij dit laatste type komt het buried bumper syndroom nauwelijks voor.
Welke symptomen geeft het?
De aandoening geeft aanvankelijk vaak geen klachten. Later kunnen de volgende klachten optreden:
- pijn op de plaats van de sonde
- lekkage van sondevoeding
- moeite met het losmaken en draaien van de sonde
Wat is de behandeling?
De behandeling bestaat uit het verwijderen van de PEG-sonde. Vaak wordt de voeding dan tijdelijk via een andere route toegediend. Later kan dan opnieuw een PEG-sonde worden aangebracht op een andere plaats.
Hoe kan het worden voorkomen?
Het buried bumper syndroom kan worden voorkomen door de PEG-sonde regelmatig los te maken, op en neer te bewegen, en te draaien (‘dompelen en draaien’). Hierdoor wordt voorkomen dat het fixatieplaatje in de maag vastgroeid en overwoekerd raakt door maagslijmvlies. Ook is het van belang dat de PEG-sonde niet te strak wordt vastgezet.
Engelse vertaling
buried bumper syndrome
Verder lezen / Referenties
- AHC van Roon, S Nikkessen, SM Lagarde en HR van Buuren, ‘Het ‘buried bumper’-syndroom; een complicatie van PEG-sondes‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Casuïstiek’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 15 januari 2021; 165(2): pagina’s 24-28.