Bijgewerkt op 21 augustus 2021
Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?
Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is een zwangerschap waarbij de bevruchte eicel zich niet nestelt in de baarmoeder maar daarbuiten. Meestal leidt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap tot overlijden van het ongeboren kind. Heel soms wordt een dergelijke zwangerschap voldragen en kan de baby via een operatie worden gehaald.
De medische term voor een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is ‘ectopische graviditeit’ of ‘extra-uteriene graviditeit (EUG)’.
Hoe vaak komt het voor?
In Nederland komen jaarlijks zo’n 2000 buitenbaarmoederlijke zwangerschappen voor. Hiervan komt ongeveer 95% voor in de eileider, ongeveer 5% in de eierstok en minder dan 1% in de buikholte.
Welke symptomen geeft het?
Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan leiden tot buikpijn en bloedverlies uit de vagina.
Welke complicaties kan het geven?
Een beruchte complicatie bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is het verlies van grote hoeveelheden bloed in de buikholte. Dat kan gebeuren als er sprake is van een zwangerschap in de eileider (tubaire zwangerschap) waarbij de eileider barst. Een zeer zeldzame complicatie van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap in de buikholte (abdominale zwangerschap) is het ontstaan van een zogenaamd lithopaedion (versteend kind).
Engelse vertaling
extrauterine pregnancy, tubal pregnancy
Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 13 februari 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 20 augustus 2021