Buikwandbreuk

Bijgewerkt op 24 oktober 2022

Wat is een buikwandbreuk?

Een buikwandbreuk is een uitstulping van inhoud van de buik door een opening in de buikwand. De opening in de buikwand ontstaat op een zwakke plek in de buikwand. De uitstulping leidt tot een zwelling op de buik.

De medische term voor een buikwandbreuk is hernia abdominalis, of kortweg hernia. De opening in de buikwand wordt breukpoort genoemd. De inhoud van de buik wordt bekleed met het buikvlies. Daarom wordt de uitstulping van de buikinhoud ook wel breukzak genoemd.

Welke vormen zijn er?

Er zijn verschillende typen buikwandbreuken. Zo wordt een breuk van de buikwand in de regio van de lies een liesbreuk (hernia inguinalis) genoemd. Een breuk van de buikwand in de regio van de navel wordt een navelbreuk (hernia umbilicalis) genoemd. Een buikwandbreuk die ontstaat op de plek van een litteken wordt littekenbreuk (hernia cicatricalis) genoemd.

Wat is de oorzaak?

Buikwandbreuken ontstaan op plekken waar de buikwand zwak is. Dat kan zijn door een aangeboren defect in de buikwand. De buikwand kan ook gedurende het leven verzwakt raken, bijvoorbeeld door uitrekking van de buikwand door zwangerschap of overgewicht.

Welke symptomen geeft het?

Een buikwandbreuk leidt tot een zwelling op de plaats van de breuk. De zwelling kan toenemen door verhoging van de druk in de buik. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij hoesten, niezen of persen.

Welke complicaties kunnen optreden?

Soms kan de buikinhoud die door de breukpoort uitstulpt niet meer door de breukpoort teruggeduwd worden. In dat geval wordt gesproken van beklemming van de breukzak of een beklemde breuk. Dat kans op beklemming is het grootst bij een relatief kleine breukpoort. Beklemming van een buikwandbreuk is een medische noodsituatie waarvoor snel een operatie nodig is. De beknelling van de buikinhoud kan namelijk leiden tot het dichtdrukken van de bloedvaten in de breukzak. Hierdoor kunnen de organen en weefsels in de breukzak afsterven.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts kan de diagnose meestal stellen op grond van de klachten en de bevindingen bij lichamelijk onderzoek. Vaak zal beeldvormend onderzoek worden gedaan om de diagnose te bevestigen.

Wat is de behandeling?

Een buikwandbreuk wordt meestal geopereerd. Tijdens de operatie wordt de breukzak teruggeplaatst. De buikwand wordt verstevigd om opnieuw uitstulpen van buikinhoud tegen te gaan. Bij zuigelingen met een buikwandbreuk wordt soms gewacht met opereren. Bij hen zal de zwakke plek in de buikwand in sommige gevallen vanzelf herstellen.

Synoniemen

hernia van de buikwand, buikwandhernia, hernia buikwand, buikwand hernia, hernia abdominalis, abdominale hernia

Engelse vertaling

abdominal hernia

Verder lezen / Referenties

  • F Weverling, M van der Loos, B Janssen, R Klaassen, ‘Een vol gevoel na het eten‘, gepubliceerd in Medisch Contact van 21 oktober 2022; 42: pagina’s 22-23.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven