Buikmigraine

Bijgewerkt op 8 augustus 2023

Wat is buikmigraine?

Buikmigraine is een aandoening waarbij aanvallen van heftige buikpijn voorkomen, meestal zonder hoofdpijn. De aandoening komt vooral voor bij kinderen van de basisschoolleeftijd. Kinderen met buikmigraine hebben een verhoogde kans op latere leeftijd migraine te krijgen.

buikpijn bij buikmigraine

De medische term voor buikmigraine is abdominale migraine.

Wat is de oorzaak?

De klachten van buikmigraine worden vaak uitgelokt door stress of slaapgebrek. Hoe en waarom dit tot klachten leidt is niet duidelijk. Het lijkt erop dat erfelijke aanleg een rol speelt. Bij veel kinderen met buikmigraine komt migraine in de familie voor. Bij sommige patiëntjes kunnen bepaalde voedingsmiddelen een aanval uitlokken, net als bij migraine.

Aangenomen wordt dat buikmigraine, ‘gewone’ migraine en het syndroom van cyclisch braken aan elkaar verwant zijn en eenzelfde onderliggende oorzaak hebben.

Hoe vaak komt het voor?

Het is niet precies bekend hoe vaak buikmigraine voorkomt. Niet alle artsen zijn goed bekend zijn met deze aandoening. Daarom wordt de diagnose waarschijnlijk te weinig gesteld.

Wij schatten dat er jaarlijks in Nederland 2.000-2.500 kinderen met buikmigraine bijkomen. De aandoening zal dus niet bij al deze kinderen worden vastgesteld.

Bij wie?

Buikmigraine komt vooral voor bij kinderen die naar de basisschool gaan. De gemiddelde leeftijd waarop de aandoening wordt vastgesteld is 7 jaar.

Buikmigraine komt iets vaker voor bij meisjes dan bij jongens. Heel soms komt de aandoening bij volwassenen voor.

Welke symptomen geeft het?

Buikmigraine komt meestal voor in aanvallen die vaak enkele uren duren. Bij sommige patiëntjes houden de klachten enkele dagen aan. Tussen de aanvallen door zijn er geen klachten.

De onderstaande klachten kunnen voorkomen (in afnemende frequentie).

  • buikpijn, meestal buikpijn midden in de buik
  • misselijkheid
  • braken
  • buikkrampen
  • geen trek in eten
  • hoofdpijn, meestal aan één kant van het hoofd
  • vol gevoel in de buik
  • overgevoelig voor licht
  • donkere kringen onder de ogen
  • overgevoelig voor geluid
  • terugkerend braken / braken in aanvallen
  • doof gevoel
  • tintelend of prikkelend gevoel
  • bleek gezicht
  • niet kunnen praten
  • zich niet kunnen bewegen (verlamming)

De buikpijn bij buikmigraine kan plotseling opkomen. De pijn is vaak zo heftig dat kinderen erdoor belemmerd worden in hun dagelijkse activiteiten. Ook kan de pijn de slaap belemmeren.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Er bestaat geen test waarmee de diagnose ‘buikmigraine’ kan worden gesteld. Dat betekent dat de diagnose wordt gesteld op grond van de klachten en door andere oorzaken van buikpijn uit te sluiten.

Artsen zullen dus vaak lichamelijk onderzoek doen en laboratoriumonderzoek en/of beeldvormend onderzoek aanvragen om andere oorzaken van buikklachten op te sporen. Als deze onderzoeken niks opleveren kan de diagnose ‘buikmigraine’ worden gesteld.

Wat is de behandeling?

De behandeling bestaat verminderen van stress en prikkels uit de omgeving, en eventueel medicijnen.

Verminderen stress en prikkels

Klachten van buikmigraine kunnen uitgelokt worden door zaken die stress bij het kind veroorzaken. Om erachter te komen welke zaken dat zijn kan een buikpijndagboek bijgehouden worden.

Bij sommige kinderen zal het eten van bepaalde voedingsmiddelen leiden tot een aanval. Het vermijden van deze voedingsmiddelen kan bij hen soms genoeg zijn om aanvallen van buikpijn te voorkomen.

Geneesmiddelen

Medicijnen die worden gebruikt bij de behandeling van buikmigraine zijn ibuprofen, domperidon en ondansetron. Geneesmiddelen tegen ‘gewone’ migraine, zoals bijvoorbeeld sumatriptan, zijn niet goedgekeurd voor gebruik door kinderen.

Het is niet altijd nodig om medicijnen voor te schrijven. Voor kinderen bij wie de klachten mild zijn kan uitleg over de aandoening helpen om te leren leven met de buikpijnaanvallen.

Ibuprofen

Ibuprofen is een pijnstiller van het type NSAID (niet-steroïde anti-inflammatoire pijnstiller). Ibuprofen is beschikbaar als zelfzorgmiddel, dus zonder doktersrecept. Het wordt gebruikt om de buikpijn te verlichten.

Een snelwerkende vorm van ibuprofen wordt verkocht als Advil Liquid-Caps. Advil Liquid-Caps zijn bij de meeste drogisterijen verkrijgbaar, en kunnen tevens online worden besteld. Lees voor de juiste dosering en het juiste gebruik altijd de bijsluiter.

Hoewel ibuprofen als zelfzorgmiddel beschikbaar is kan het vervelende bijwerkingen geven. Het wordt daarom aangeraden de huisarts te raadplegen als het middel langer dan drie dagen achtereen gebruikt wordt.

Domperidon

Domperidon is een medicijn tegen misselijkheid en braken. In tegenstelling tot ibuprofen is domperidon alleen beschikbaar op doktersrecept.

Ondansetron

Ook ondansetron is een middel tegen misselijkheid en braken. Ook dit middel is alleen beschikbaar op doktersrecept.

Beloop en prognose

Meestal gaat de buikmigraine in de puberteit vanzelf over. Veel kinderen met buikmigraine krijgen op latere leeftijd migraine.

Buikmigraine heeft geen invloed op de levensverwachting.

Synoniemen

Andere namen voor buikmigraine zijn abdominale migraine en migraine abdominale.

Engelse vertaling

abdominal migraine

ICD10-code

G43.8

Verder lezen / Referenties

  • P Bufler ea, ‘Chronische Bauchschmerzen bei Kindern und Jugendlichen’ gepubliceerd in het Deutsches Ã„rzteblatt van 29 april 2011; 108(17): pagina’s 295-304.

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere (verzorgers van) kinderen of mensen met buikmigraine.

Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

1 gedachte over “Buikmigraine”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven