Bubblebad folliculitis

Bijgewerkt op 12 oktober 2021

Wat is bubblebad folliculitis?

Bubblebad folliculitis is een veel voorkomende infectie van de huid die één tot enkele dagen na verblijf in een bubblebad optreedt. De aandoening wordt daarom bubblebadfolliculitis of hottubfolliculitis genoemd.

Wat is de oorzaak?

Bubblebad folliculitis wordt veroorzaakt door een infectie met een bacterie. Het gaat om de Pseudomonas-bacterie. Dit is een zogenaamde gram-negatieve bacterie. Daarom gebruiken artsen ook wel de naam ‘gram-negatieve folliculitis’ voor deze huidinfectie.

De kans op het krijgen van bubblebad folliculitis is verhoogd wanneer meerdere mensen tegelijk in het bubblebad zitten, wanneer het water meerdere keren wordt gebruikt en niet gefilterd wordt, en wanneer het water niet is gedesinfecteerd met chloortabletten.

Welke symptomen geeft het?

De klachten beginnen meestal enkele uren tot enkele dagen na verblijf in een bubblebad of hot tub. Meestal leidt de infectie tot rode bultjes op de huid, vooral op plekken die bedekt zijn geweest door zwemkleding. De bultjes kunnen zich ontwikkelen tot puistjes en kunnen pijnlijk zijn. Heel soms kunnen koorts en malaise optreden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt meestal gesteld op grond van de symptomen in combinatie met een recent verblijf in een bubblebad of hot tub.

Wat is de behandeling?

De symptomen verdwijnen meestal na 5-10 dagen vanzelf. Klachten kunnen eventueel worden tegengegaan of worden voorkomen door na het baden te douchen, gebruik makend van betadine jodium scrub of hibiscrub.

Preventie

De kans op het krijgen van bubblebad folliculitis kan worden verminderd door niet met meerdere mensen tegelijk in het bubblebad te gaan, het water regelmatig te verschonen en/of een filter te gebruiken, en door het water te desinfecteren met chloortabletten.

Synoniemen

bubblebadfolliculitis, wervelbad-dermatitis, infectieuze folliculitis, hottubfolliculitis, gramnegatieve folliculitis

Verder lezen / Referenties

  • MAJ Hiel, T Rustemeyer en PMJH Kemperman, ‘Zwemmersdermatosen‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Klinische les’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 27 augustus 2021; 165(34): pagina’s 12-18.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven