Wat is het Brugada-syndroom?

Het Brugada-syndroom is een aangeboren aandoening van het hart waarbij levensbedreigende ritmestoornissen kunnen optreden.

Het Brugada-syndroom is genoemd naar de spaanse cardiologen Petro Brugada en zijn broer Josep Brugada. Zij beschreven de aandoening voor het eerst in 1992.

Wat is de oorzaak?

Het Brugada-syndroom wordt veroorzaakt door afwijkingen in het DNA. Er zijn verschillende DNA-afwijkingen die kunnen leiden tot dit syndroom. De meest voorkomende afwijking is een mutatie van het SCN5A-gen op chromosoom 3. Daarnaast zijn nog andere DNA-afwijkingen bekend, namelijk:

  • mutatie van het CACNA1C-gen
  • mutatie van het CACNB2-gen
  • mutatie van het GPD1L-gen
  • mutatie van het KCNE3-gen
  • mutatie van het SCN1B-gen

Welke klachten geeft het?

Mensen met het syndroom van Brugada hebben niet altijd klachten. De klachten ontstaan als een hartritmestoornis ontstaat. Dat kan leiden tot:

Risicofactoren voor het ontstaan van een ritmestoornis zijn koorts, gebruik van bepaalde medicijnen en afwijkingen in de elektrolyten in het bloed (elektrolytstoornissen).

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van het verhaal van de patient en de uitslag van het ECG (electrocardiogram). Op het ECG is het zogenaamde ST-segment verhoogd. Ook kunnen negatieve T-toppen optreden.

Wat is de behandeling?

Mensen met Brugada-syndroom worden behandeld door een cardioloog. Er is echter geen behandeling waarmee het Brugada-syndroom kan worden genezen. De behandeling is daarom gericht op het voorkomen van hartritmestoornissen. Dat gebeurt met leefstijladviezen met betrekking tot het beheersen van risicofactoren, zoals:

Wanneer het risico op een hartstilstand aanwezig is kan de cardioloog besluiten een ICD te implanteren. ICD staat voor ‘implantable cardioverter defibrillator’.

Andere talen

Engelse vertaling

Brugada syndrome

Duitse vertaling

Brugada-Syndrom

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *