Brachioradiale jeuk

Bijgewerkt op 30 september 2021

Wat is brachioradiale jeuk?

Brachioradiale jeuk is een aandoening waarbij hevige jeuk optreedt aan de arm. De jeuk begint meestal net boven de elleboog maar kan zich uitbreiden naar bovenarm en schouder, en ook naar de onderarm.

De medische term voor deze aandoening is ‘brachioradiale pruritus’ of ‘pruritus brachioradialis’.

Hoe vaak komt het voor?

Het is een vrij zeldzame aandoening. De diagnose wordt jaarlijks bij naar schatting 600-700 mensen in Nederland gesteld.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak is niet exact bekend. Gedacht wordt aan een prikkeling of irritatie van zenuwen die ter plekke door de huid lopen. Het is opmerkelijk dat de aandoening vooral in de zomermaanden voorkomt en vooral na blootstelling aan zonlicht.

Welke symptomen geeft ’t?

Eigenlijk is de hevige jeuk aan de arm het belangrijkste en vaak ook enige symptoom van deze aandoening. Als gevolg van krabben op de plek van de jeuk kunnen huidbeschadigingen optreden. De hevige jeuk kan ook ten koste gaan van de nachtrust met slaperigheid overdag tot gevolg.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De klachten zijn zo kenmerkend dat een huidarts (dermatoloog) op basis hiervan de diagnose meestal zal stellen. Bij lichamelijk onderzoek zijn vaak krassen op de huid van de arm (‘krabeffecten’) zichtbaar.

Wat is de behandeling?

Er zijn verschillende anti-jeuk middelen op de markt die geschikt zijn voor behandeling van brachioradiale jeuk. Voorbeelden zijn:

 • Capsaïcine crème
 • Mentholgels en mentholcrèmes

Preventie

Voorkomen dat de huid wordt blootgesteld aan zonlicht kan helpen om brachioradiale jeuk te voorkomen. Dat betekent dus goed insmeren met zonnebrandcrème.

Engelse term

brachioradial pruritus


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 12 november 2014
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt: 28 oktober 2016

6 gedachten over “Brachioradiale jeuk”

 1. Ik heb al jaren last van hevige jeuk aan de bovearmen. Vooral ‘s avonds en ‘s nachts. Wat mij het beste helpt is, lach niet, mijn boven armen insmeren met Turkse yoghurt. ‘s avonds smeer ik mijn armen in met deze dikke vette yoghurt en laat het helemaal intrekken. Ik laat mijn bovenarmen onbedekt totdat de yoghurt helemaal is ingetrokken.
  Voordat ik ga slapen herhaal ik dit nogmaals. Tot nu toe is dit de beste manier om zonder jeuk in slaap te vallen. En dan maar hopen dat ik doorslaap want zodra ik ‘s nachts wakker wordt om naar het toilet te gaan is die jeuk er weer. Soms herhaal ik dan ook ‘s nachts nog een keer deze behandeling.
  Misschien kan ik met deze tip iemand anders helpen.

 2. Ik heb soms wel last van jeukende huid maar het komt voor tijdens de zomermaanden.
  Ik zal kijken welke oplossingen voorgesteld worden. Voor de jeukende hoofdhuid gebruik ik de seborroïsch eczeem shampoo Capillus Biobey. Werking is goed om de symptomen aan te maken. Ik denk dat het belangrijk is om te achterhalen wat de oorzaak is.

 3. Ajm Swinkels

  Ik heb al een tijdje last van hevige jeuk bovenarmen.
  Het zou bachioradiale jeuk zijn en doorverwezen naar dermatoloog.
  Aanvankelijk eczeem en netelroos genoemd door een huisarts.
  Al diverse crèmes gekregen en niets helpt!
  Ik vermoed dat het van binnenuit komt en smeersels en pillen niet helpen en het goed onderzocht moet worden.
  Weet iemand een goede dermo huidkliniek in buurt van Rotterdam?

  1. Hallo,

   Ik herken jouw klachten en heb daar al jaren last van. Soms 1 of 2 jaar niks en dan begint het weer. Wat bij mij heel goed werkt is Hydroxide tabletjes alleen word je daar heel suf van. Heb nu ook Cetirizine tabletjes gekregen en dat werkt ook en ik heb het idee dat ik er ook minder suf van ben.

   Iemand die het nooit heeft gehad zal niet kunnen begrijpen hoe intens die jeuk is. Soms lijkt het wel alsof ze met naaldjes in mijn arm aan het prikken zijn. Er niet aan komen is bijna geen optie.

   Lees dit artikel maar eens, ik denk dat je het wel zult herkennen.
   Groet,
   Roos

   https://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/brachioradiale-jeuk-brachioradial-pruritus.htm

  1. Factor 50. Ik heb ook al jaren deze aandoening en dit is het enige wat helpt. Heb ik eenmaal jeuk dan koel ik met gelpads.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven