Ewing sarcoom – Wat is de prognose?

Bijgewerkt op 10 augustus 2023

Ewing sarcoom is een ernstige aandoening die kan leiden tot het overlijden van de patiënt. De prognose (levensverwachting) is afhankelijk van een aantal zaken. De belangrijkste prognostische factor is de aanwezigheid van uitzaaiingen (metastasen) op het moment dat de diagnose wordt gesteld. Als er geen uitzaaiingen zijn is de 5-jaars overleving ongeveer 70%. Als er wel uitzaaiingen zijn daalt de 5-jaars overleving naar ca. 30%. Bij ongeveer 30% van de mensen met Ewing sarcoom is het gezwel al uitgezaaid op het moment dat de diagnose wordt gesteld.

Verder geldt dat de prognose slechter is als het gezwel proximaal, dat wil zeggen dichter bij het hart gelegen, is ten opzichte van gezwellen die distaal (verder van het hart verwijderd) gelegen zijn. Dus een Ewing sarcoom van het bekken heeft over het algemeen een slechtere prognose dan een Ewing sarcoom van het spaakbeen.

De prognose is ook slechter naarmate het gezwel groter is, de leeftijd op het moment van het stellen van de diagnose ouder is dan 18 jaar, en naarmate het lactaatdehydrogenase (LDH) gehalte van het bloed hoger is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven