Ewing sarcoom – Wat is de behandeling?

Bijgewerkt op 26 juni 2022

De behandeling van het Ewing sarcoom bestaat meestal uit een combinatie van chemotherapie, chirurgie (operatie) en/of radiotherapie (bestraling).

Chemotherapie

De behandeling met chemotherapie is erop gericht (1) de omvang van het gezwel te verminderen en (2) eventueel aanwezige uitgezaaide kankercellen (micrometastasen) te bestrijden. Antikankermiddelen die hiervoor worden gebruikt zijn onder andere cyclofosfamide, doxorubicine, etoposide, ifosfamide en vincristine. De behandeling met chemotherapie bestaat uit verschillende toedieningen. De toediening van de middelen gaat via een infuus. Dit vindt meestal plaats in het ziekenhuis op een afdeling voor dagbehandeling.

toediening van chemotherapeutica gaat via een infuus
toediening van chemotherapeutica gaat via een infuus – bron: Harmid

Bijwerkingen van chemotherapie

Behandeling met chemotherapie gaat gepaard met vervelende bijwerkingen. Zo wordt bijvoorbeeld het beenmerg aangetast. Dit leidt tot afname van het aantal bloedcellen, waaronder ook de witte bloedcellen. Dit leidt weer tot een verminderde weerstand. Hierdoor kunnen infecties ontstaan. Op de langere termijn kan behandeling met chemotherapie zelfs leiden tot het ontstaan van andere vormen van kanker, waaronder leukemie en myelodysplastisch syndroom. Kijk voor meer informatie over bijwerkingen op de webpagina’s over de verschillende middelen.

Operatie

Het verwijderen van een Ewing sarcoom middels een operatie gebeurt door een oncologisch chirurg. Omdat vaak een groot stuk bot moet worden verwijderd gaat het vaak om een ingrijpende operatie. In sommige gevallen zal worden besloten het gehele bot te verwijderen.

Radiotherapie (bestraling)

Wanneer een operatie niet mogelijk is kan bestraling (radiotherapie) worden toegepast. Daarmee kan verdere groei van de tumor worden beperkt. Een bijwerking die op de lange termijn kan optreden is dat opnieuw een sarcoom ontstaat.

Verder lezen / Referenties

  • N Riggi, ML Suva, I Stamenkovic, ‘Ewing’s sarcoma‘, gepubliceerd als ‘Review article’ in The New England Journal of Medicine van 14 januari 2021; 384: pagina’s 154-164.
  • JM Kerst, F van Coevorden, J Peterse, RLM Haas, SC Linn, ‘Jongvolwassenen met Ewing-sarcomen‘, gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 3 juli 2004; 148(27): pagina’s 1355-1358.
  • Mayo Clinic, ‘Ewing sarcoma‘, online artikel op de website van de Mayo Clinic.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven