Ewing sarcoom

Bijgewerkt op 10 juli 2023

Wat is een Ewing sarcoom?

Een Ewing sarcoom is een zeldzaam kwaadaardig gezwel van skelet en weke delen dat wordt veroorzaakt door een afwijking in de chromosomen. De aandoening komt vooral voor bij kinderen, pubers en jongvolwassenen. In principe kunnen alle botten in het lichaam worden aangetast, maar in de praktijk komt de aandoening vooral voor in het bekken, en in de lange pijpbeenderen. Dat zijn de botten van de ledematen. Soms komt de tumor voor buiten het skelet, in de weke delen. De aandoening is genoemd naar de amerikaanse arts Dr James Ewing. Hij beschreef de aandoening in 1920 als eerste.

Dr James Ewing (1866-1943) – naamgever van Ewing sarcoom – bron: Wikipedia

Op de webpagina’s over Ewing sarcoom worden oorzaak, epidemiologie, symptomen, diagnostiek, behandeling en prognose besproken. Ook is er een aparte webpagina over de historie van het Ewing sarcoom.

Wat is de oorzaak?

Ewing sarcomen ontstaan door een afwijking in de chromosomen. Bepaalde stukjes van verschillende chromosomen zijn bij mensen met Ewing sarcoom van plaats verwisseld. Dit wordt een translocatie genoemd. Bij mensen met Ewing sarcoom gaat het meestal om een stukje DNA op chromosoom 22 en een stukje DNA op chromosoom 11. Deze translocatie wordt aangeduid als t(11;22).

Lees meer hierover op de webpagina over de oorzaak van het Ewing sarcoom.

Welke symptomen geeft het?

Ewing sarcomen veroorzaken in eerste instantie klachten van pijn en zwelling op de plaats van de tumor. Naarmate de tumor groter wordt neemt de kans op algemene klachten, zoals koorts en afvallen, toe.

Kijk voor meer informatie over symptomatologie op de webpagina over symptomen van Ewing sarcoom.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten, de bevindingen bij lichamelijk onderzoek, beeldvormend onderzoek en weefselonderzoek.

Klik voor meer informatie door naar de webpagina over diagnostiek van Ewing sarcoom.

Wat is de behandeling?

De behandeling van Ewing sarcoom is erop gericht het gezwel te verwijderen en eventueel aanwezig uitzaaiingen te bestrijden.

Lees op de webpagina over behandeling meer over operatie, chemotherapie en radiotherapie van Ewing sarcoom.

Wat is de prognose?

De prognose van iemand met Ewing sarcoom is vooral afhankelijk van of de tumor is uitgezaaid of niet. Op de webpagina over prognose lees je meer hierover en over andere factoren die een rol spelen.

Historie

In 1920 presenteerde de amerikaanse patholoog Dr James Ewing (1866-1943) een casus van een 14-jarig meisje met een gezwel van het skelet. Aanvankelijk werd gedacht dat het om een osteosarcoom ging. Na verwijdering van het gezwel bleek echter dat de cellen van het gezwel er anders uitzagen dan die van een osteosarcoom. Tevens bleek het gezwel opmerkelijk goed te reageren op bestraling (radiotherapie). Dat was voor Ewing reden om er van uit te gaan dat het om een apart soort tumor ging.

Engelse vertaling

Ewing’s sarcoma, Ewing sarcoma

Verder lezen / Referenties

  • N Riggi, ML Suva, I Stamenkovic, ‘Ewing’s sarcoma‘, gepubliceerd als ‘Review article’ in The New England Journal of Medicine van 14 januari 2021; 384: pagina’s 154-164.
  • JM Kerst, F van Coevorden, J Peterse, RLM Haas, SC Linn, ‘Jongvolwassenen met Ewing-sarcomen‘, gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 3 juli 2004; 148(27): pagina’s 1355-1358.
  • Mayo Clinic, ‘Ewing sarcoma‘, online artikel op de website van de Mayo Clinic.

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere (ouders van) kinderen of volwassenen met Ewing sarcoom. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven