Gebroken pols

Bijgewerkt op 3 juni 2024

Wat is een gebroken pols?

Vaak voorkomende breuk van het spaakbeen en/of de ellepijp ter hoogte van de pols.

Welke klachten geeft het?

De volgende klachten kunnen voorkomen:

  • Pijn aan de pols
  • Zwelling van de pols
  • Misvorming van de pols (vorkstand, bajonetstand)

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van een gebroken pols is meestal een val waarbij de val gebroken wordt met gestrekte hand. Polsbreuken komen vaak voor bij oudere vrouwen omdat bij hen de botten wat brozer zijn. Wanneer de botten zo broos worden dat dit snel tot botbreuken leidt is er sprake van osteoporose, oftewel botontkalking.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts zal bij iemand die pijn aan de pols heeft (na een val) onderzoeken of er sprake is van een gebroken pols. In eerste instantie zal gekeken worden naar de vorm van de pols. Deze is vaak afwijkend bij een polsbreuk. Verder zal worden getest of het uitoefenen van druk op de pols erg pijnlijk is. Dit kan wijzen op een breuk van de pols. Vaak zal de arts besluiten om een rontgenfoto te laten nemen. Die moet uitsluitsel geven of de pols inderdaad gebroken is en hoe deze het beste behandeld kan worden.

Wat is de behandeling?

Een gebroken pols wordt vaak behandeld door een chirurg of een orthopedisch chirurg. In eerste instantie zal geprobeerd worden om het gebroken bot weer op z’n plaats te krijgen. Dit wordt ‘repositie’ of ‘reponeren’ genoemd en gebeurd meestal onder lokale verdoving door middel van een injectie in de pols. Als het bot gereponeerd is zal gips worden aangebracht rond de onderarm om ervoor te zorgen dat het bot op z’n plaats blijft. Het gips blijft meestal zo’n twee tot drie weken zitten.

In sommige gevallen moet een gebroken pols geopereerd worden. Dit is het geval als het gebroken bot niet te reponeren is of na repositie weer snel terugschiet, of wanneer zenuwen in de knel zijn komen te zitten.

Een gebroken pols geneest meestal zonder problemen. Wel is de kans dat dezelfde pols in de toekomst weer breekt groter.

Synoniemen

Andere namen voor een gebroken pols zijn polsbreuk, polsfractuur, distale radiusfractuur en fractuur van het radiuskopje.

Engelse vertaling

wrist fracture, distal radius fracture

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven