Gebroken spaakbeen

Bijgewerkt op 2 juli 2024

Wat is een gebroken spaakbeen?

Een gebroken spaakbeen is een aandoening waarbij het spaakbeen doormidden gebroken is. Het spaakbeen is een bot in de onderarm. De medische term voor spaakbeen is radius. Het spaakbeen zit aan de duimzijde van de onderarm. Het begint bij de elleboog en eindigt bij de pols. Samen met de ellepijp (ulna) vorm het spaakbeen de botten van de onderarm. Om die reden komt een gebroken spaakbeen regelmatig voor tezamen met een gebroken ellepijp.

Als het spaakbeen helemaal aan het uiteinde, bij de pols, gebroken is wordt gesproken van een gebroken pols of distale radiusfractuur. Kijk voor meer informatie hierover op de webpagina over gebroken pols. In dit artikel hebben we het over een breuk van het middendeel van het spaakbeen. Artsen spreken in dat geval van een radiusschachtfractuur.

Hoe ontstaat het?

Een spaakbeenbreuk ontstaat meestal door inwerking van geweld van buitenaf op de onderarm. Soms breekt het spaakbeen ten gevolge van een zwakte in het bot zelf, bijvoorbeeld bij botontkalking of door een gezwel in het bot.

Welke symptomen geeft het?

Een gebroken spaakbeen kan de volgende symptomen geven:

  • pijn aan de onderarm
  • zwelling aan de onderarm
  • afwijkende stand van de onderarm
  • blauwe plek aan de onderarm

Heel soms steekt een uiteinde van het gebroken spaakbeen door de huid naar buiten.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt vaak al vermoed op grond van het verhaal en de symptomen. De diagnose wordt bevestigd met beeldvormend onderzoek. Op een rontgenfoto is de breuk goed zichtbaar.

Wat is de behandeling?

Een gebroken spaakbeen moet worden rechtgezet en vervolgens rust krijgen om te herstellen. Het rechtzetten kan in sommige gevallen onder verdoving gebeuren. Soms is het nodig om te opereren. Door de arm vervolgens in te gipsen krijgt het spaakbeen de rust die nodig is om te herstellen. Artsen spreken van immobiliseren. Vaak wordt geadviseerd om de arm zes weken in te gipsen.

Synoniemen

radiusfractuur, radiusschachtfractuur, spaakbeenbreuk, breuk van het spaakbeen

Engelse vertaling

radius fracture, radial shaft fracture, fracture of the radius bone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven