Gebroken arm

Bijgewerkt op 3 juni 2024 door Simpto.nl

Wat is een gebroken arm?

Bij een gebroken arm is één of zijn meerdere botten van de arm gebroken. De arm bestaat uit drie botten, één in de bovenarm en twee in de onderarm. De bovenarm bevat het bovenarmbeen (humerus). De onderarm bevat het spaakbeen (radius) en de ellepijp (ulna). Het spaakbeen eindigt aan de duimzijde van de pols. De ellepijp eindigt aan de pinkzijde van de pols.

Het duurt meestal een paar maanden voordat je helemaal hersteld bent van een gebroken arm.

Hoe vaak komt het voor?

Een breuk van de onderarm komt regelmatig voor, en vooral bij kinderen. Geschat wordt dat jaarlijks zo’n 1 op de 100 kinderen zijn of haar onderarm breekt. Meestal betreft het één van beide botten van de onderarm, maar bij een ernstige verwonding kunnen ook beide botten breken.

Een breuk van de bovenarm komt veel minder vaak voor. Bij ons zijn geen exacte cijfers bekend over het aantal armbreuken dat per jaar in Nederland voorkomt.

Wat is de oorzaak?

Een gebroken arm wordt bijna altijd veroorzaakt door een verwonding (letsel, trauma). De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • val
    • waarbij meestal de arm wordt uitgestrekt om de val te breken
  • verkeersongeval
  • sportongeval

Mensen met botontkalking (osteoporose) hebben een verhoogd risico op een botbreuk. Dat geldt ook voor mensen met andere botaandoeningen die leiden tot een verminderde stevigheid van de botten.

Welke vormen zijn er?

De verschillende botten van de arm kunnen afzonderlijk breken. In dat geval wordt gesproken van:

Welke symptomen geeft het?

De volgende symptomen en ziekteverschijnselen kunnen voorkomen:

  • pijn aan de arm
    • arm is gevoelig bij aanraking
  • zwelling van de arm
  • arm niet goed kunnen buigen en/of strekken
  • blauwe plekken of andere verkleuring van de arm
  • arm staat in een afwijkende stand
  • soms steekt een stukje van het gebroken bot door de huid naar buiten

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts kan de diagnose vermoeden op grond van wat er gebeurd is, de klachten, en de bevindingen bij lichamelijk onderzoek. Om de diagnose te bevestigen wordt vrijwel altijd een röntgenfoto gemaakt. Daarop zijn botbreuken goed zichtbaar. Om meer informatie te krijgen over aantasting van omliggende weefsels kan de arts besluiten om een CT-scan of MRI-scan te maken.

Wat is de behandeling?

De behandeling hangt af van de ernst van de breuk en van de stand van het bot. Bij een goede stand van het bot kan worden volstaan met een gipsverband. Bij een afwijkende stand wordt meestal geopereerd om de breuk te herstellen. Na de operatie wordt een gipsverband aangebracht. Het gipsverband zorgt ervoor dat het bot in dezelfde stand blijft, zodat het goed kan genezen. Meestal duurt dit meerdere weken.

Engelse vertaling

broken arm, fractured arm


Plaats een reactie

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen hier dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld mensen met een gebroken arm vragen stellen, ervaringen delen of complicaties melden. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Reacties worden niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven