Abces onder de tepel

Bijgewerkt op 27 juni 2024

Wat is een abces onder de tepel?

Een abces onder de tepel is een ophoping van pus onder de tepel. De ophoping van pus wordt veroorzaakt door infectie met bacterien. Soms ontstaan openingen in de huid (fistels) waarlangs pus afvloeit. De medische naam voor deze aandoening is subareolair abces.

Wat is de oorzaak?

Een abces is een ophoping van pus. Het ontstaat door infectie met bacterien. De kans op het krijgen van een abces onder de tepel is verhoogd bij rokers, mensen met suikerziekte, en bij vrouwen die borstvoeding geven.

Welke symptomen geeft het?

De volgende symptomen kunnen voorkomen:

  • pijn aan de tepel
  • roodheid rond de tepel
  • zwelling rond de tepel
  • soms afscheiding van pus uit de tepel

Wat is de behandeling?

Een abces is vaak lastig te behandelen met antibiotica. Daarom wordt een abces onder de tepel vaak behandeld met een operatie. Het gaat om een kleine ingreep waarbij een sneetje wordt gemaakt in het abces. Hierdoor kan de pus afvloeien. Dit wordt drainage genoemd. De kans bestaat echter dat de aandoening weer terugkomt. Om de kans hierop te verminderen worden vaak antibiotica voorgeschreven.

Als de aandoening heeft geleid tot de vorming van fistels zal de behandeling bestaan uit een operatie waarbij de fistels worden verwijderd.

Engelse vertaling

subareolar abscess, Zuska’s disease, subareolar nipple abscess

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven