Bloemkooloor

Bijgewerkt op 4 juni 2015

Wat is een bloemkooloor?

Een bloemkooloor is een aandoening waarbij het oor door herhaalde klappen op het oor misvormd raakt.

bloemkooloor
bloemkooloor

Hoe vaak komt ’t voor?

Bloemkooloren komen niet zo heel vaak voor. Naar schatting krijgen jaarlijks 600-700 mensen in Nederland een bloemkooloor.

Oorzaak bloemkooloor

Bloemkooloren ontstaan door herhaalde beschadiging van het kraakbeen van het oor, bijvoorbeeld door harde klappen op het oor. Door de harde klap ontstaat een bloeding in het kraakbeen van het oor. Als deze bloeding langzaam oplost wordt ook de structuur van het kraakbeen anders en ontstaat de misvorming van het oor.

Bloemkooloren komen vooral voor bij mensen die aan contactsporten bedrijven als rugby en vechtsporten (boksen, worstelen, judo, mixed martial arts etc.).

Symptomen bloemkooloor

Het voornaamste symptoom is de misvorming van het oor. Daarnaast kan het oor ook pijnlijk zijn en kan zelfs oorsuizen ontstaan.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan direct worden gesteld door naar het oor te kijken. Het oor heeft een typische bobbelige misvorming. Vandaar ook de naam ‘bloemkooloor’.

Behandeling bloemkooloor

Als een bloemkooloor eenmaal is ontstaan is het moeilijk nog te behandelen. Het is daarom beter om te voorkomen dat een bloeding in het kraakbeen van het oor leidt tot de misvorming. Dat kan door het bloed met een spuit af te zuigen. Vaak worden dan ook antibiotica voorgeschreven om te voorkomen dat een infectie van het kraakbeen van het oor ontstaat.

Beloop en prognose

Als een bloemkooloor eenmaal is ontstaan blijf je er de rest van je leven mee rondlopen. Het is dus beter om te voorkomen dat het ontstaat.

Preventie bloemkooloor

Er zijn twee belangrijke manieren om bloemkooloren te voorkomen. Ten eerste door het dragen van een beschermende kap over het oor tijdens het beoefenen van sporten waarbij klappen op het oor worden opgelopen. Dergelijke oorbeschermers zijn bij speciaalzaken voor vechtsporten verkrijgbaar.

oorbeschermer ter preventie bloemkooloor
oorbeschermer

De tweede manier van preventie is het ontlasten van de bloeding als de beschadiging van het oor al is opgetreden. Door de bloeding te ontlasten zal het proces van bindweefselvorming namelijk niet of minder plaatsvinden. Het ontlasten van de bloeding gebeurt met een injectiespuit.

1 gedachte over “Bloemkooloor”

  1. Henny van t Veldt

    Mijn man heeft een bloemkooloor, maar de stelling dat het door sport kan komen of persing dat klopt niet mijn man doe hier niet eens aan. Hij heeft nu voor de tweede keer wel heeft last van oorsuizen en slecht gehoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven