Blindedarmontsteking

Bijgewerkt op 24 april 2023

Wat is een blindedarmontsteking?

Een blindedarmontsteking is een ontsteking van het wormvormig aanhangsel (= appendix) van de blinde darm. De medische naam voor een blindedarmontsteking is appendicitis. Meestal leidt de aandoening plotseling tot het ontstaan van hevige buikpijn. Dan wordt door artsen gesproken van een acute appendicitis.

Welke symptomen geeft het?

De volgende klachten komen voor bij een acute blindedarmontsteking:

  • buikpijn
    • begint vaak met pijn rond de navel die vervolgens naar rechtsonder de navel trekt
  • soms koorts
  • soms misselijkheid en overgeven (braken)

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Voor het stellen van de juiste diagnose zal de arts gebruik maken van lichamelijk onderzoek, laboratoriumonderzoek en beeldvormend onderzoek.

Lichamelijk onderzoek

De arts zal bij lichamelijk onderzoek van de buik aanwijzingen kunnen vinden voor het bestaan van een blindedarmontsteking. Vooral kenmerkend zijn zogenaamde ‘loslaatpijn’; de arts drukt de handen in de buik en laat plotseling los; hierbij wordt hevige pijn aangegeven. Ook kenmerkend is pijn bij schudden van het lichaam. Dit wordt ook wel ‘vervoerspijn’ genoemd omdat dit ook optreedt in een (schuddende) auto.

Laboratoriumonderzoek

Bij bloedonderzoek kunnen de ontstekingswaarden verhoogd zijn. Dat is echter lang niet altijd zo. Vaak worden ook andere waarden getest. Deze zullen over het algemeen normaal zijn. Ze worden bepaald om andere oorzaken voor de klachten uit te sluiten.

Echografisch onderzoek

Met echografie van de buik kan een ontstoken blindedarm in beeld worden gebracht. Ook wordt dit onderzoek vaak gedaan om andere oorzaken voor pijn onder in de buik uit te sluiten.

Wat is de behandeling?

In geval van een ontsteking van de blinde darm moet zo snel mogelijk worden geopereerd om te voorkomen dat een perforatie optreedt. Bij de operatie wordt de ontstoken blindedarm verwijderd. Wanneer een perforatie is opgetreden wordt ook geopereerd. In dat geval zal de buikholte goed schoongemaakt moeten worden en is het noodzakelijk antibiotica te geven.

Vroeger werd een blindedarmontsteking altijd geopereerd via een snede rechtsonder in de buik. Tegenwoordig wordt vaak een kijkoperatie van de buik (laparoscopie) gedaan.

Wat is het beloop?

In het algemeen moet een acute blindedarmontsteking snel worden behandeld. Als dat niet gebeurt kunnen complicaties optreden. Ten eerste kan een zogenaamde darmperforatie optreden. Hierbij gaat de wand van de ontstoken blindedarm kapot waardoor darminhoud naar de buikholte kan lopen. Dit kan leiden tot een buikvliesontsteking. Ook kan de ontsteking van de blindedarm zich uitbreiden naar het omliggende weefsel waardoor een zogenaamd infiltraat ontstaat. Soms komt het voor dat een blindedarmontsteking vanzelf over gaat.

Acuut en chronisch

Er wordt onderscheid gemaakt tussen acute blindedarmontsteking (acute appendicitis) en chronische blindedarmontsteking (chronische appendicitis). De acute vorm is de meest voorkomende vorm van de ziekte. Bij de acute vorm ontstaan de klachten plotseling en zijn de klachten vaak heftig. Bij de chronische vorm bestaat de ontsteking langere tijd, meestal zonder dat er heftige klachten zijn. Soms zijn er helemaal geen klachten. Dan weet iemand dus ook niet dat ie een blindedarmontsteking heeft.

Engelse vertaling

appendicitis

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven