Blauwalg

Bijgewerkt op 12 oktober 2021

Wat is blauwalg?

Blauwalg is een aandoening die kan optreden na blootstelling aan blauwalgen. Blauwalgen zijn geen algen maar een soort bacteriën, namelijk cyanobacteriën. Deze bacteriën groeien onder warme omstandigheden in stilstaand water, bijvoorbeeld in sloten. Dat kan zichtbaar zijn als een groenblauwe laag op het water. Als zwemmers in contact komen met chemische stoffen die afkomstig zijn van de blauwalgen kan dat tot klachten leiden.

Wat is de oorzaak?

Blauwalg wordt veroorzaakt door blootstelling aan blauwalgen (cyanobacteriën). Dat gebeurt meestal in stilstaand water dat in een periode van warm weer is opgewarmd. De blauwalgen maken chemische stoffen aan die irritatie van huid en slijmvliezen kunnen geven.

Welke symptomen geeft het?

Als blauwalgen in contact komen met de huid of via de mond het lichaam binnenkomen kan dat klachten veroorzaken. De volgende klachten kunnen dan optreden:

Afwijkingen aan de huid zitten vaak op plaatsen waar zwemkleding heeft gezeten. Daar is de huid namelijk het langst in contact met het verontreinigde water.

Wat is de behandeling?

Behandeling is meestal niet nodig. De aandoening gaat vrijwel altijd na enkele dagen vanzelf over. Als de huidafwijkingen hardnekkig of storend zijn kan de arts een lokaal middel voorschrijven.

Synoniemen

blauwwiervergiftiging, blauwalgen, blauwwieren

Verder lezen / Referenties

  • MAJ Hiel, T Rustemeyer en PMJH Kemperman, ‘Zwemmersdermatosen‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Klinische les’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 27 augustus 2021; 165(34): pagina’s 12-18.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven