Blaaspijnsyndroom

Wat is het blaaspijnsyndroom?

Het blaaspijnsyndroom is een vorm van blaasontsteking waarbij de wand van de urineblaas langdurig is geïrriteerd. Dit leidt ertoe dat je snel het gevoel krijgt dat je moet plassen, en dat de aandrang om te plassen pijnlijk is. De klachten kunnen een behoorlijke invloed hebben op het dagelijks functioneren thuis of op het werk. Er zijn gelukkig behandelingen die helpen de symptomen te verminderen.

Een andere naam is pijnlijke blaassyndroom of chronische blaaspijnsyndroom. De medische term voor het blaaspijnsyndroom is interstitiële cystitis.

Hoe vaak komt ‘t voor?

De aandoening komt voor bij ongeveer één op de tienduizend mensen.

Bij wie komt ‘t voor?

Het blaaspijnsyndroom komt vooral voor bij vrouwen. Ongeveer 9 van de 10 mensen met deze aandoening is van het vrouwelijke geslacht. De meeste vrouwen zijn 30+ op het moment dat de aandoening wordt vastgesteld.

Wat is de oorzaak?

Blaaspijnsyndroom (interstitiële cystitis) is een vorm van blaasontsteking die niet door bacteriën wordt veroorzaakt. Bij sommigen is sprake van een ontsteking van de urineblaas die wordt veroorzaakt door een auto-immuunziekte. Bij anderen ontstaat de aandoening in aansluiting aan een operatie, meestal een operatie aan de baarmoeder. Ook een langdurige blaasontsteking (chronische cystitis) kan leiden tot blaaspijnsyndroom. Ten slotte lijkt de aandoening vaker voor te komen bij mensen met fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom en/of prikkelbare darmsyndroom.

Welke symptomen geeft het?

De volgende klachten en kenmerken kunnen voorkomen:

  • vaak aandrang om te plassen
  • vaak kleine beetjes plassen
    • ook ‘s nachts
  • vaak pijn in de onderbuik
    • neemt toe naarmate de blaas zich vult
    • neemt af na plassen
    • soms uitstralend naar geslachtsorgaan of de benen
  • soms pijn in de schaamstreek
  • soms pijn tijdens geslachtsgemeenschap
  • soms plas niet op kunnen houden
  • soms bloed bij de urine

Vaak is het zo dat de klachten komen en gaan. Er zijn dus vaak periodes waarin de klachten opspelen, afgewisseld met periodes met juist weinig klachten. Bij sommige vrouwen is er duidelijk een verband met de menstruatie. Rondom de menstruatie hebben zij duidelijk meer klachten.

In tegenstelling tot blaasontsteking reageren de klachten over het algemeen niet op behandeling met een antibioticum,

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Het is niet altijd eenvoudig om de diagnose ‘blaaspijnsyndroom’ te stellen. Er is namelijk geen goede test waarmee onomstotelijk kan worden vastgesteld of er sprake is van deze aandoening. De uroloog kan bepaalde onderzoeken doen om aanwijzingen te krijgen voor het bestaan van deze aandoening, en om andere oorzaken van de klachten uit te sluiten. Voorbeelden van dergelijke onderzoeken zijn:

Urineonderzoek

Door de urine in een laboratorium te onderzoeken kan vooral een blaasontsteking (cystitis) als oorzaak van de klachten worden uitgesloten. Verder kan urineonderzoek ook aanwijzingen geven voor andere aandoeningen aan de urinewegen.

Beeldvormend onderzoek

Met behulp van echoscopie, MRI-scan en/of CT-scan kunnen blaas en urinewegen in beeld worden gebracht. Het is niet mogelijk om op grond van de resultaten de diagnose blaaspijnsyndroom te stellen, maar wel om andere oorzaken van de klachten uit te sluiten.

Urodynamisch onderzoek

Hierbij worden een aantal testen gedaan om de werking van de blaas en plasbuis te controleren.

Cystoscopie

Bij dit onderzoek wordt een slangetje ingebracht en opgevoerd via de plasbuis naar de blaas. De arts kan hierdoor in de blaas kijken en eventueel een stukje weefsel uit de wand van de blaas wegnemen. Dit weefsel kan dan door een patholoog-anatoom worden onderzocht onder de microscoop.

Wat is de behandeling?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor behandeling van het blaaspijnsyndroom:

Kijk voor een uitgebreid overzicht op de webpagina over behandeling van blaaspijnsyndroom.

Wat is het beloop?

De klachten houden vaak gedurende langere tijd aan. De aandoening komt regelmatig voor bij mensen met bepaalde auto-immuunziekten, zoals het syndroom van Sjögren, lupus en de ziekte van Hashimoto. Ook zijn er vroeger soms gewrichtsklachten geweest en is er sprake van overgevoeligheid voor bepaalde geneesmiddelen Vaak hebben mensen met deze aandoening ook last van een bepaalde vorm van oogontsteking, keratoconjunctivitis sicca genaamd.


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met blaaspijnsyndroom (interstitiële cystitis).

Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven