Blaaspijnsyndroom

Bijgewerkt op 2 juli 2018 door Simpto.nl

Wat is het blaaspijnsyndroom?

Het blaaspijnsyndroom is een vorm van blaasontsteking waarbij de wand van de urineblaas langdurig is geïrriteerd. Dit leidt ertoe dat je snel het gevoel krijgt dat je moet plassen, en dat de aandrang om te plassen pijnlijk is.

Een andere naam is ‘pijnlijke blaassyndroom’ of ‘chronische blaaspijnsyndroom’. De medische term voor het blaaspijnsyndroom is ‘interstitiële cystitis’.

Bij wie komt ’t voor?

Het blaaspijnsyndroom komt vooral voor bij vrouwen. Ongeveer 9 van de 10 mensen met deze aandoening is van het vrouwelijke geslacht.

Oorzaak blaaspijnsyndroom

De oorzaak van het blaaspijnsyndroom is niet bekend. Bij sommige patiënten ontstaat de aandoening in aansluiting aan een operatie; meestal een operatie aan de baarmoeder.

Symptomen blaaspijnsyndroom

De volgende klachten en kenmerken kunnen voorkomen:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt meestal gesteld met behulp van blaasspiegeling (cystoscopie). Hierbij wordt een slangetje ingebracht en opgevoerd via de plasbuis naar de blaas. De arts kan hierdoor in de blaas kijken en eventueel een stukje weefsel uit de wand van de blaas wegnemen. Dit weefsel kan dan door een patholoog-anatoom worden onderzocht onder de microscoop.

Behandeling blaaspijnsyndroom

Er zijn verschillende mogelijkheden voor behandeling van het blaaspijnsyndroom:

Plaats een reactie