Wat is blaaskanker?

Blaaskanker is een kwaadaardig gezwel in de urineblaas.

Hoe vaak komt ‘t voor? Bij wie?

Blaaskanker is een veel voorkomende vorm van kanker. Jaarlijks wordt deze diagnose in Nederland bij ongeveer 1.500 mensen gesteld.

Kanker van de blaas komt vooral voor bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar. De aandoening is bij kinderen zeer zeldzaam.

Oorzaak blaaskanker

Het is niet precies bekend waarom iemand blaaskanker krijgt. Wel is bekend dat mensen die veel gerookt hebben een verhoogde kans hebben op het krijgen van deze aandoening.

Symptomen blaaskanker

Mensen met blaaskanker hebben in het begin van de ziekte niet altijd klachten. Als de ziekte wat verder gevorderd is kunnen de volgende klachten voorkomen:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts kan aan de diagnose denken als iemand van boven de 50 jaar met klachten komt die passen bij blaaskanker, bijvoorbeeld bloed bij de plas; en vooral als diegene ook nog veel gerookt heeft.

Vervolgens kan onderzoek worden ingesteld om aan te tonen dat het om blaaskanker gaat. Er kan een blaasspiegeling (cystoscopie) worden verricht. Hierbij wordt een slangetje via de plasbuis in de blaas geschoven. Door het slangetje kan de arts in de blaas kijken. Hierbij worden vaak afwijkingen aan het slijmvlies in de blaas gezien.

Behandeling blaaskanker

De behandeling kan bestaan uit blaasspoelingen of een operatie

Blaasspoelingen

Bij gezwellen die beperkt zijn tot het slijmvlies van de blaas kan behandeld worden met blaasspoelingen met BCG. Dit wordt ook wel ‘blaasinstillatie met BCG-vaccin‘ genoemd.

Operatie

In de meeste gevallen zal de behandeling bestaan uit een operatie waarbij een gedeelte van de blaas of de gehele blaas wordt verwijderd. Een gedeeltelijke verwijdering van de blaas wordt ‘partiĆ«le cystectomie’ genoemd. Een volledige verwijdering van de blaas heet ‘totale cystectomie’.

Beloop en prognose

Blaaskanker is een ernstige ziekte die dodelijk kan verlopen. Het is van belang om er snel bij te zijn zodat de aandoening nog geen kans heeft gehad om zich verder in het lichaam te verspreiden.

Verder lezen

Meer informatie over deze aandoening vindt u op de Wikipedia-pagina over kanker van de blaas.

Synoniemen blaaskanker

kanker blaas, kanker urineblaas, kanker van de blaas, blaascarcinoom, blaas adenocarcinoom, blaas plaveiselcelcarbinoom, blaasgezwel, gezwel blaas, gezwel urineblaas, blaastumor, kwaadaardige blaastumor, tumor blaas, tumor urineblaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *