Bijgewerkt op 26 juli 2023
Wat is blaaskanker?
Blaaskanker is een kwaadaardig gezwel in de urineblaas.
Hoe vaak komt ’t voor? Bij wie?
Blaaskanker is een veel voorkomende vorm van kanker. Jaarlijks wordt deze diagnose in Nederland bij ongeveer 7.000 mensen gesteld. Kanker van de blaas komt vooral voor bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar. De gemiddelde leeftijd op het moment van vaststellen van de aandoening ligt boven de 70 jaar. De aandoening komt ruim drie keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De aandoening is bij kinderen zeer zeldzaam.
Wat is de oorzaak?
Het is niet precies bekend waarom iemand blaaskanker krijgt. Wel is bekend dat mensen die veel gerookt hebben een verhoogde kans hebben op het krijgen van deze aandoening. Bij een klein deel van de patiënten met blaaskanker speelt erfelijkheid een rol. Bij hen komt de aandoening in de familie voor. De gemiddelde leeftijd waarop deze vorm van blaaskanker optreedt ligt lager.
Welke symptomen geeft het?
Mensen met blaaskanker hebben in het begin van de ziekte niet altijd klachten. Als de ziekte wat verder gevorderd is kunnen de volgende klachten voorkomen:
- bloed in de urine
- gevoel niet alles uitgeplast te hebben
- moeite met plassen
- zwakke urinestraal
- onderbroken urinestraal
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De arts kan aan de diagnose denken als iemand van boven de 50 jaar met klachten komt die passen bij blaaskanker, bijvoorbeeld bloed bij de plas; en vooral als diegene ook nog veel gerookt heeft.
Vervolgens kan onderzoek worden ingesteld om aan te tonen dat het om blaaskanker gaat. Er kan beeldvormend onderzoek worden gedaan, bijvoorbeeld echoscopie van de urineblaas. Ook kan een blaasspiegeling (cystoscopie) worden verricht. Hierbij wordt een slangetje via de plasbuis in de blaas geschoven. Door het slangetje kan de arts in de blaas kijken. Hierbij worden vaak afwijkingen aan het slijmvlies in de blaas gezien. Ook kan een stukje weefsel worden weggenomen uit een afwijking van het slijmvlies. Dit wordt ‘biopsie’ genoemd. Dit stukje weefsel – het ‘biopt’ – kan vervolgens door de patholoog-anatoom onder de microscoop worden bekeken. Hierbij worden kankercellen gezien. Dit bevestigdt de diagnose.
Wat is de behandeling?
De behandeling kan bestaan uit blaasspoelingen of een operatie
Blaasspoelingen
Bij gezwellen die beperkt zijn tot het slijmvlies van de blaas kan behandeld worden met blaasspoelingen met BCG. Dit wordt ook wel ‘blaasinstillatie met BCG-vaccin‘ genoemd.
Operatie
In de meeste gevallen zal de behandeling bestaan uit een operatie waarbij een gedeelte van de blaas of de gehele blaas wordt verwijderd. Een gedeeltelijke verwijdering van de blaas wordt ‘partiële cystectomie’ genoemd. Een volledige verwijdering van de blaas heet ’totale cystectomie’.
Beloop en prognose
Blaaskanker is een ernstige ziekte die dodelijk kan verlopen. Het is van belang om er snel bij te zijn zodat de aandoening nog geen kans heeft gehad om zich verder in het lichaam te verspreiden.
Verder lezen
Meer informatie over deze aandoening vindt u op de Wikipedia-pagina over kanker van de blaas.
Synoniemen
kanker blaas, kanker urineblaas, kanker van de blaas, blaascarcinoom, blaas adenocarcinoom, blaas plaveiselcelcarbinoom, blaasgezwel, gezwel blaas, gezwel urineblaas, blaastumor, kwaadaardige blaastumor, tumor blaas, tumor urineblaas