Bijnierkanker

Bijgewerkt op 3 april 2023 door Simpto.nl

Wat is bijnierkanker?

Bijnierkanker is een kwaadaardig gezwel in de bijnier. Mensen hebben twee bijnieren. Deze kliertjes zitten boven op de nieren en maken hormonen aan, zoals adrenaline en cortisol. Dit zijn hormonen die een rol spelen bij het omgaan met stress.

Hoe vaak komt het voor?

Bijnierkanker is een zeldzame aandoening. Jaarlijks krijgen in Nederland 20-40 mensen kanker van de bijnier. De aandoening wordt vooral vastgesteld bij volwassenen. De meeste mensen bij wie bijnierkanker wordt vastgesteld zijn 30-60 jaar oud.

Welke vormen zijn er?

Er zijn twee soorten bijnierkanker. De ene soort ontstaat in het buitenste deel van de bijnier, de bijnierschors. Deze vorm wordt bijnierschorskanker of bijnierschorscarcinoom genoemd. De andere vorm ontstaat in het binnenste deel van de bijnier, het bijniermerg. De andere soort wordt maligne feochromocytoom genoemd.

De meeste mensen met bijnierkanker hebben bijnierschorskanker. Maligne feochromocytoom is een zeer zeldzame aandoening.

Wat is de oorzaak?

Tekst volgt.

Welke symptomen geeft het?

Mensen met bijnierkanker hebben niet altijd symptomen. Als die wel optreden kunnen die zeer verschillend van aard zijn. Klachten en ziekteverschijnselen die op kunnen treden zijn onder andere pijn in de zij, moeheid, hoge bloeddruk, buikpijn en aankomen in gewicht.

Kijk voor meer informatie over symptomen op de webpagina’s over de afzonderlijke vormen van bijnierkanker.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld met behulp van bloedonderzoek, onderzoek van de urine, en beeldvormend onderzoek.

Wat is de behandeling?

De behandeling van bijnierkanker bestaat uit een operatie waarbij het gezwel wordt verwijderd. Ook wordt bij de behandeling van bijnierschorskanker het middel mitotaan (merknaam: Lysodren) gebruikt. Het wordt voorgeschreven als een operatie niet mogelijk is, de operatie onvoldoende effect heeft gehad, of om de kans op terugkeer van het gezwel te verminderen.

Wat is het beloop?

Een kenmerk van kanker is dat het kan uitbreiden buiten het orgaan waar het ontstaat. Uitbreiding naar andere delen van het lichaam wordt uitzaaiing of metastasering genoemd. Zo kan bijnierkanker uitzaaien naar lymfeklieren, het skelet, de lever en de longen. Om te onderzoeken of er uitzaaiingen zijn wordt beeldvormend onderzoek gedaan.

Wat is de levensverwachting?

De levensverwachting van iemand met bijnierkanker verschilt van persoon tot persoon. De beste prognose hebben mensen bij wie het gezwel in z’n geheel wordt verwijderd en er geen uitzaaiingen van het gezwel zijn. Als er wel sprake is van uitzaaiing van de bijnierkanker wordt de kans op genezing kleiner. De overlevingskans wordt daarmee minder.

Synoniemen

kanker van de bijnier, bijniercarcinoom

Engelse vertaling

adrenal cancer

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven