Acute invasieve mycotische sinusitis

Bijgewerkt op 16 mei 2024

Wat is acute invasieve mycotische sinusitis?

Acute invasieve mycotische sinusitis is een zeldzame maar ernstige vorm van neusbijholteontsteking die wordt veroorzaakt door een schimmel. De aandoening komt voor bij mensen met een verminderde weerstand.

Hoe vaak komt het voor? Bij wie?

Acute invasieve mycotische sinusitis is een zeldzame aandoening. Wij schatten dat deze diagnose jaarlijks in Nederland slechts enkele keren wordt gesteld. De aandoening komt voor bij mensen die een verminderde weerstand hebben, bijvoorbeeld door suikerziekte, behandeling met chemotherapie, een gevorderde HIV-infectie (AIDS) of behandeling met afweeronderdrukkende geneesmiddelen (immunosuppressiva).

Wat is de oorzaak?

Acute invasieve mycotische sinusitis wordt veroorzaakt door infectie met een schimmel. Meestal komt de schimmel via inademing in de neus terecht. Vanuit de neus breidt de infectie uit naar de neusbijholten. Meestal gaat het om de Aspergillus-schimmel, maar ook andere schimmels kunnen de infectie veroorzaken.

Welke symptomen geeft het?

De aandoening kan leiden tot koorts, pijn in het gezicht, verstopte neus, bloedneus, en een verminderd gevoel naast de neus. Door uitbreiding naar de oogkas en de hersenen kunnen ernstige klachten optreden, zoals achteruitgang van het gezichtsvermogen, uitpuilen van het oog en neurologische uitvalsverschijnselen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten en beeldvormend onderzoek. Bij beeldvormend onderzoek is te zien dat de infectie zich uitbreidt buiten de neusbijholten.

Wat is de behandeling?

Bij de behandeling van acute invasieve mycotische sinusitis is gebruik van antischimmelmiddelen (antimycotica) vaak niet of nauwelijks effectief. Daarom wordt de aandoening meestal behandeld met een operatie. Afhankelijk van de uitbreiding van de infectie rondom de neusbijholten zal de operatie worden uitgevoerd door een KNO-arts en een oogarts en/of een neurochirurg. Tijdens de operatie wordt geïnfecteerd weefsel verwijderd. Antischimmelmiddelen worden wel voorgeschreven om een nieuwe infectie te voorkomen.

Engelse vertaling

acute invasive fungal rhinosinusitis, acute invasive fungal rhinosinusitis, invasive fungal sinusitis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven