Bijbalontsteking

Bijgewerkt op 11 september 2022

Wat is bijbalontsteking?

Bijbalontsteking is een ontsteking van de bijbal, een orgaan dat achter op de zaadbal ‘geplakt’ zit. De bijbal is eigenlijk een lang, dun, sterk gekronkeld buisje dat zaadcellen opslaat. De in de bijbal opgeslagen zaadcellen worden tijdens een zaadlozing via de zaadleider naar de plasbuis geleid.

De medische term voor een ontsteking van de bijbal is ‘epididymitis’. Een ontsteking van de bijbal die uitbreidt naar de zaadbal heet ‘epididymo-orchitis’.

Wat is de oorzaak?

Een ontsteking van de bijbal is vaak het gevolg van een geslachtsziekte. Vooral gonorroe en Chlamydia-infectie kunnen leiden tot een bijbalontsteking.

Hoe vaak komt ’t voor? Bij wie?

De aandoening wordt jaarlijks bij zo’n 1.400 mannen in Nederland vastgesteld. In principe kan het op elke leeftijd voorkomen, maar de meeste mannen zijn tussen de 20-50 jaar als de diagnose wordt gesteld.

Welke symptomen geeft het?

De volgende klachten kunnen voorkomen bij een ontsteking van de bijbal:

Behandeling bijbalontsteking

Een ontsteking van de bijbal die wordt veroorzaakt door een geslachtsziekte wordt meestal behandeld met antibiotica. De meest gebruikte antibiotica zijn azithromycine, doxycycline en bepaalde cefalosporines.

Om de pijn te verlichten kan de arts pijnstillers voorschrijven.

Engelse term

epididymitis

ICD10-code

N45.0

Synoniemen

ontsteking van de bijbal, ontsteking bijbal, epidydimitis, epididymitis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven