BHD-syndroom

Bijgewerkt op 9 maart 2021

Wat is het BHD-syndroom?

Het BHD-syndroom is een zeldzame erfelijke huidziekte. De afkorting BHD staat voor Birt-Hogg-Dubé. Dat zijn de achternamen van de artsen die de aandoening voor het eerst beschreven. De volledige naam van de aandoening is daarom Birt-Hogg-Dubé syndroom.

Wat is de oorzaak?

Het BHD-syndroom wordt veroorzaakt door een foutje in het DNA. Het gaat om een stukje DNA dat het folliculine gen (FLCN-gen) wordt genoemd.

Welke klachten en afwijkingen kunnen voorkomen?

Mensen met het BDH-syndroom krijgen vaak pas klachten op volwassen leeftijd. De volgende klachten en afwijkingen kunnen dan voorkomen:

  • bultjes in het gezicht
  • bultjes elders op het lichaam
  • vetbulten (lipomen)
  • cysten in de longen
  • cysten in de nieren

Ook is er een verhoogde kans op het krijgen van een klaplong.

bultjes bij het linker oor bij een patiënt met BHD-syndroom
bultjes bij het linker oor bij een patiënt met BHD-syndroom – bron: Madhero88

Mensen met dit syndroom hebben ook een verhoogde kans op het krijgen van bepaalde tumoren, zoals niercelkanker. Mogelijk is ook de kans op het krijgen van schildklierkanker en dikkedarmkanker (coloncarcinoom) verhoogd. Daarom is het van belang om tijdig de diagnose te stellen. Dan kunnen patiënten met BHD-syndroom namelijk regelmatig onderzocht worden. Zo kan een tumor in een vroeg stadium ontdekt worden waardoor de behandeling makkelijker is.

Historie

Het BHD-syndroom is genoemd naar drie Canadese artsen, namelijk de dermatoloog Dr Arthur Rober Birt, de patholoog-anatoom Dr Georgina Hogg en de endocrinoloog Dr Jim Dubé. Zij beschreven de aandoening in 1977.

Dr Georgina Hogg - één van de naamgevers van het BHD-syndroom
Dr Georgina Hogg – één van de naamgevers van het BHD-syndroom – bron: Dr David Rayner, Walter Mackenzie Health Sciences Centre, Edmonton, Alberta, Canada

In 1975 was de aandoening echter al beschreven door de Duitse dermatologen Dr Otto Paul Hornstein en Dr Monika Knickenberg. Daarom wordt de aandoening ook wel syndroom van Hornstein-Knickenberg genoemd. Als compromis wordt het syndroom soms ook syndroom van Hornstein-Birt-Hogg-Dubé genoemd.

Andere talen

Engelse vertaling

Birt-Hogg-Dubé syndrome

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven