Bezoar

Bijgewerkt op 20 februari 2023

Wat is een bezoar?

Een bezoar is een harde bal van onverteerde voedselresten of andere structuren. Een bezoar komt vooral voor bij kinderen. Meestal zitten ze in de maag, soms in de dunne darm, en slechts zelden in de dikke darm of de endeldarm.

Wat is de oorzaak?

Het ontstaan van een bezoar in het maagdarmkanaal kan worden veroorzaakt door inname van bepaalde (voedings-)middelen. Bekend is dat medicijnen, popcorn, kauwgum, en zonnebloempitten een bezoar kunnen veroorzaken. Een bezoar die ontstaat door ophoping van onverteerbare vezels uit de voeding wordt fytobezoar genoemd. In zeldzame gevallen kan een bezoar ontstaan bij mensen die haren innemen en doorslikken. Dan kan een zogenaamde haarbal of trichobezoar ontstaan.

Welke symptomen geeft het?

Een bezoar zal in het begin niet of nauwelijks klachten geven. Naarmate de bezoar groter wordt neemt de kans op klachten toe. Het gaat dan om klachten als buikpijn, buikkrampen en braken. Grote bezoars kunnen leiden tot volledige verstopping van het maagdarmkanaal. In dat geval spreken artsen van een mechanische ileus.

Synoniemen

enteroliet

Engelse vertaling

bezoar

Verder lezen / Referenties

  • M Spanjer, J Blomjous, C Heidsma, H Marsman, ‘Buikpijn na een Thais etentje‘, gepubliceerd in Medisch Contact van 16 februari 2013; 07: pagina’s 22-23.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven