Hersenstaminfarct

Wat is een hersenstaminfarct?

Een hersenstaminfarct is een aandoening waarbij onvoldoende bloed in de hersenstam komt. Als er onvoldoende bloed in de hersenstam komt krijgen de cellen van de hersenstam onvoldoende zuurstof en zullen ze afsterven. Omdat de hersenstam een belangrijke functie heeft geeft dit vaak ernstige klachten.

hersenstaminfarct
hersenstam

Het hersenstaminfarct is een vorm van ‘beroerte‘. Andere namen voor deze aandoening zijn ‘hersenstamberoerte’, ‘infarct van de hersenstam’ of ‘staminfarct’.

Hoe vaak komt het voor?

Een infarct van de hersenstam komt niet vaak voor. Deze aandoening wordt jaarlijks bij naar schatting 500 mensen in Nederland vastgesteld.

Bij wie komt het voor?

Een infarct van de hersenstam kan in principe bij iedereen voorkomen. De aandoening komt echter voornamelijk voor bij mensen ouder dan 50 jaar. Risicofactoren voor het krijgen van een hersenstaminfarct zijn:

Oorzaken hersenstaminfarct

Er zijn verschillende oorzaken voor het optreden van een hersenstaminfarct. Ten eerste kan er een vernauwing zijn in een bloedvat dat zuurstofrijk bloed naar de hersenstam voert. Ten tweede kan er een opstopping zijn in het betreffende bloedvat door een bloedstolsel. Dit wordt trombose of embolie genoemd. Ten derde is het ook mogelijk dat bepaalde delen van de hersenstam onvoldoende zuurstofrijk bloed krijgen als er een bloeding in de hersenstam is. Ten slotte kan een infarct van de hersenstam voorkomen na een verwonding van een bloedvat dat bloed toevoert naar de hersenstam. Dit laatste komt zelden voor.

Symptomen hersenstaminfarct

De onderstaande symptomen kunnen voorkomen. Het percentage achter het symptoom geeft een schatting van hoe vaak het betreffende symptoom voorkomt.

Een ernstige vorm van hersenstaminfarct is het zogenaamde ‘locked-in syndroom‘.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Op grond van de klachten en het lichamelijk onderzoek krijgt de arts vaak al een idee dat het om een infarct van de hersenstam zou kunnen gaan. Meestal zal vervolgens met CT-scan of MRI-scan worden bevestigd dat het gaat om een infarct van de hersenstam.

Behandeling hersenstaminfarct

De behandeling van een infarct van de hersenstam is afhankelijk van de oorzaak van de aandoening. Als een bloedprop (stolsel) het infarct veroorzaakt kan in sommige gevallen geprobeerd worden met medicijnen het stolsel op te lossen. Daarnaast zullen medicijnen worden gegeven die voorkomen dat opnieuw stolling optreedt.

In geval van een bloeding zal meestal worden beoordeeld of een operatie zinvol en mogelijk is.

Beloop en prognose

Een infarct van de hersenstam is een zeer ernstige aandoening die serieuze klachten en invaliditeit kan veroorzaken. Het beloop is erg afhankelijk van de uitgebreidheid van het infarct. Vaak – maar niet altijd – kan met revalidatie op de lange termijn sterke verbetering worden gerealiseerd.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 17 november 2014
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 5 december 2017


Synoniemen voor hersenstaminfarct zijn ‘hersenstamberoerte’, ‘infarct van de hersenstam’ en ‘staminfarct’.

3 gedachten over “Hersenstaminfarct”

 1. Ik heb in 2016 een hersenstaminfract gehad.Dat was in december.Nu werk ik alweer gewoon 40 uur.
  Ik was na een flinke dip bij de huisarts en heb gevraagt of ik niet onder controle moest zijn;Antwoord:
  waar moet er op gecontroleerd worden dan?

  Dit slaat nergens op.Je moet in het begin onder controle staan als je zoiets oploopt?Of ben ik toch gek geworden.
  erg motiverend.

 2. P.J. van der Post

  Ik heb een vriendin die een hersenstam infarct heeft gehad. Zij heeft enkele van de vermelde symptomen.
  Haar behandelende arts raad af om te vliegen.
  Mijn vraag is, klopt dit

 3. Hein Douven

  Ik heb al veel langer last van slikproblemen en verslijkingen. Onlangs op de terugreis van vakantie met auto en caravan werd ik dermate duizelig dat ik het voertuig aan de kant moest zetten. Gelukkig kon mijn vrouw de terugreis vervolgen en kog een overnachting ons veilig naar huis brengen. Ik ben inmiddels op consult geweest bij mijn cardiolog met wie ik de resultaten van een 2-tal onderzoeken morgen ga bespreken. Mijn vraag is nu : Zou de bloedtoevoer van de hersenstam hier een rol in gespeld kunnen hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven