Hersenstambloeding

Bijgewerkt op 22 januari 2024

Wat is een hersenstambloeding?

Een hersenstambloeding is een ernstige vorm van beroerte waarbij een bloeding in de hersenstam leidt tot verschillende symptomen, waaronder coma. De aandoening heeft een slechte prognose.

Op grond van de lokatie in de hersenstam wordt onderscheid gemaakt tussen (1) bloeding in de pons, (2) bloeding in de middenhersenen, en (3) bloeding in het verlengde merg (medulla oblongata). Van deze vormen komt een bloeding in de pons het meest voor.

Hersenstambloeding werd voor het eerst beschreven door Cheyne in 1812.

Wat is de oorzaak?

Hersenstambloedingen komen voornamelijk voor bij mensen die langdurig een hoge bloeddruk (hypertensie) hebben. Daarnaast kan een bloeding van de hersenstam ook het gevolg zijn van hersenletsel (verwonding aan de hersenen), het barsten van afwijkend aangelegde bloedvaten (vasculaire malformatie), of als complicatie van een bepaalde zeldzame aandoeningen. Als een hersenstambloeding voorkomt op jonge leeftijd is meestal sprake van een vasculaire malformatie (verkeerd aangelegd bloedvat).

Welke symptomen geeft het?

Een hersenstambloeding kan leiden tot de volgende symptomen en ziekteverschijnselen:

Wat is de behandeling?

Een herstenstambloeding kan op verschillende manieren worden behandeld. Vaak wordt gekozen voor conservatieve behandeling. Dat betekent dat wordt behandeld met geneesmiddelen.

Soms zal een ingreep worden gedaan om de bloeding te stoppen en bloed en stolsels te verwijderen. Verschillende ingrepen komen daarvoor in aanmerking, zoals:

 • hersenoperatie
 • stereotactische punctie van de bloeding met drainage
 • endoscopische verwijdering van het hematoom
 • externe ventriculaire drainage

Kijk voor meer informatie over hierover op de webpagina over de behandeling van hersenstambloeding.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts kan de diagnose vermoeden op grond van de klachten, in combinatie met de aanwezigheid van risicofactoren. De diagnose kan worden bevestigd met behulp van een hersenscan, dat wil zeggen een CT-scan of MRI-scan van de hersenen. Daarop is de bloeding in de hersenstam duidelijk zichtbaar.

CT-scan van de hersenen van een man van 57 jaar met een hersenstambloeding – bron: Mark Rodrigues, Radiopaedia.org

Wat is het beloop?

Hersenstambloedingen hebben over het algemeen een slechte prognose. Dat betekent dat een flink deel van de mensen met een bloeding in de hersenstam daaraan zal overlijden. In principe geldt dat hoe groter het bewustzijnsverlies en hoe groter de bloeding, des te slechter de prognose.

Synoniemen

bloeding hersenstam, hersenstamhematoom, hersenstam hematoom, hematoom hersenstam

Engelse vertaling

brainstem hemorrhage, primary brainstem hemorrhage, pontine hemorrhage

ICD10-code

I61.3

ICD11-code

8B00.2


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere (verzorgers van) mensen met een hersenstambloeding. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

1 gedachte over “Hersenstambloeding”

 1. heb een hersenstambloeding gehad in 2013; uitvallen van de rechterzijde : been/voet/arm/oog/gehoor – dubbelzicht – geen smaak/geur – geen warmte/koud gevoel doch geen spraakgebrek . Na revalidatie praktisch volledig hersteld . Opnieuw normale gang, geur, smaak en gehoor, dubbel zicht is gebleven.
  In 2019 opnieuw een hersenstambloeding met enorm verminderde kracht in de rechterzijde zowel voet/been als arm en verergerd dubbel zicht . Loop nu met rollator. Gehoor/smaak/spraak niet geraakt .

  Volgens mijn ervaring komt het door stresstoestanden ????
  Alles begon in 2013 : moest een heel steile brug oprijden , was bang en kreeg ineens dubbel zicht daarna begon mijn rechter been te slepen ….
  In 2019 onderging ik opnieuw een stresstoestand. dubbel zicht was verergerd aangepaste bril was het dubbele zicht niet te verhelpen (kleine chirurgische ingreep) nu opnieuw ok met bril en met helaas marcheerproblemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven