Beriberi

Bijgewerkt op 24 oktober 2022

Wat is beriberi?

Beriberi is een aandoening die ontstaat door een tekort aan vitamine B1. Hierdoor kunnen afwijkingen van de zenuwen ontstaan, oedeem en afwijkingen aan bloedvaten en het hart.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen ‘droge beriberi’ en ‘natte beriberi’. Bij droge beriberi zijn er vooral zenuwafwijkingen. Deze leiden tot pijn, tintelingen en krachtverlies. Bij natte beriberi zijn er vooral klachten die veroorzaakt worden doordat het hart slecht werkt. Dit leidt tot klachten als kortademigheid en oedemen.

  • ‘natte’ beri-beri: met hartfalen: vitamine B1 is nodig voor de omzetting van glucose in energie. Die energie is nodig voor het hart om te kunnen pompen. Bij onvoldoende energievorming zal het hart minder goed pompen. Dit wordt hartfalen genoemd en leidt tot oedemen en kortademigheid.
  • ‘droge’ beri-beri: met neuropathie

Welke klachten geeft het?

Bij beriberi kunnen de volgende klachten optreden:

Wat is de oorzaak?

Beriberi komt vooral voor in landen waar het voedsel onvoldoende vitamine B1 bevat. Dit is het geval in landen waar rijst het hoofdbestanddeel van de maaltijden is. In Nederland wordt beriberi vooral gezien bij alcoholisten die hun voeding verwaarlozen.

Synoniemen

Andere namen voor beriberi zijn beri-beri, vitamine B1 tekort, vitamine B1 deficiëntie en tekort aan vitamine B1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven