Benigne paroxismale positieduizeligheid (BPPD)

Wat is benigne paroxismale positieduizeligheid (BPPD)?

Benigne paroxismale positieduizeligheid is een aandoening van het binnenoor die leidt tot aanvallen van duizeligheid. Het optreden van de aanvallen is afhankelijk van de lichaamshouding.

Wat is de oorzaak?

Aangenomen wordt dat deze aandoening wordt veroorzaakt doordat bepaalde deeltjes bewegen in de semicirculaire kanalen van het binnenoor.

Symptomen BPPD

De volgende klachten kunnen voorkomen:

  • Aanvallen van draaiduizeligheid
    • ontstaan bij het veranderen van lichaamshouding, bijvoorbeeld gaan liggen of uit liggende houding overeind komen

Wat is de behandeling?

Voor de behandeling van deze aandoening zijn verschillende methoden bedacht. Het doel is het schoonmaken van de semicirculaire kanalen door het doen van bepaalde oefeningen.

Epley procedure

Hierbij moet de patient snel van een zittende naar een liggende positie betwegen, waarbij het hoofd en het lichaam op een bepaalde manier worden gedraaid.

Synoniemen

Andere namen voor benigne paroxismale positieduizeligheid zijn benigne positionele duizeligheid, benigne paroxismale positieveranderingsduizeligheid, BPPD, en goedaardige houdingsgebonden duizeligheid.

Verder lezen / Referenties

  • RB van Leeuwen, OR Maarsingh en TD Bruintjes, ‘Duizeligheid – Artikel voor onderwijs en opleiding’, gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 22 mei 2020; 164(2): pagina’s 24-33.

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 8 maart 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 28 mei 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *