Benigne paroxismale positieduizeligheid (BPPD)

Bijgewerkt op 14 juni 2024

Wat is benigne paroxismale positieduizeligheid (BPPD)?

Benigne paroxismale positieduizeligheid is een aandoening van het binnenoor die leidt tot aanvallen van duizeligheid. Het optreden van de aanvallen is afhankelijk van de lichaamshouding.

Wat is de oorzaak?

Aangenomen wordt dat BPPD ontstaat doordat bepaalde deeltjes bewegen in de semicirculaire kanalen van het binnenoor. Dit zou de symptomen veroorzaken die bij deze aandoening voorkomen.

Welke symptomen geeft het?

De volgende klachten kunnen voorkomen:

 • aanvallen van draaiduizeligheid
  • ontstaan bij:
   • veranderen van lichaamshouding, bijvoorbeeld:
    • gaan liggen
    • uit liggende houding overeind komen
    • omdraaien in bed
   • hoofd naar achteren buigen om omhoog te kijken

Wat is de behandeling?

Voor de behandeling van deze aandoening zijn verschillende methoden bedacht. Het doel is het schoonmaken van de semicirculaire kanalen door het doen van bepaalde oefeningen.

Epley procedure

Hierbij moet de patient snel van een zittende naar een liggende positie betwegen, waarbij het hoofd en het lichaam op een bepaalde manier worden gedraaid.

Synoniemen

Andere namen voor benigne paroxismale positieduizeligheid zijn benigne positionele duizeligheid, benigne paroxismale positieveranderingsduizeligheid, BPPD, en goedaardige houdingsgebonden duizeligheid.

Verder lezen / Referenties

 • RB van Leeuwen, OR Maarsingh en TD Bruintjes, ‘Duizeligheid – Artikel voor onderwijs en opleiding’, gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 22 mei 2020; 164(2): pagina’s 24-33.

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met BPPD (benigne paroxismale positieduizeligheid). Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven