Benigne fasciculatiesyndroom

Bijgewerkt op 11 februari 2018 door Simpto.nl

Wat is het benigne fasciculatiesyndroom?

Het benigne fasciculatiesyndroom – vaak afgekort tot ‘BFS’ – is een aandoening waarbij voortdurend spiertrillingen optreden. Bij spiertrillingen trekken spiervezels onwillekeurig samen zonder dat daarbij de gehele spier samentrekt. De spiertrillingen (fasciculaties) kunnen in principe in alle spieren voorkomen. Ze komen echter meestal voor in de oogleden, de benen en de armen.

Symptomen

Vrijwel iedereen heeft wel eens kortdurend trillende spiertjes gehad, bijvoorbeeld van de oogleden. Bij mensen met het benigne fasciculatiesyndroom zijn de spiertrillingen uitgebreider en/of langduriger.

Als de spiertrillingen op één plek gedurende langere tijd aanhouden wordt wel gesproken van een ‘hotspot’.

Oorzaak

De spiertrillingen ontstaan doordat de zenuwcellen die de spiervezels prikkelen spontaan ontladen. Waarom dit gebeurt is niet helemaal duidelijk.

Diagnose

Om de diagnose te kunnen stellen zullen andere oorzaken voor het optreden van fasciculaties uitgesloten moeten worden. Meestal zal dit worden gedaan door een neuroloog. Om andere diagnosen uit te sluiten zal de neuroloog vragen stellen aan de patiënt, neurologisch onderzoek doen, en meestal ook aanvullend onderzoek aanvragen. Het aanvullende onderzoek kan bestaan uit spieronderzoek (elektromyografie) en beeldvormend onderzoek, bijvoorbeeld een MRI-scan van de hersenen.

Behandeling

Er is geen behandeling waarmee het benigne fasciculatiesyndroom direct te genezen is. Leefstijladviezen kunnen helpen de klachten te verminderen. Als de klachten erg storend zijn kan de arts geneesmiddelen voorschrijven.

Leefstijladviezen

De volgende maatregelen kunnen helpen de klachten te verminderen:

  • Vermijden van lichamelijke inspanning waarbij de klachten ontstaan of erger worden;
  • Vermijden van vermoeidheid, stress en kou;
  • Vermijden van inname van producten of middelen die de klachten kunnen uitlokken of verergeren, zoals bijvoorbeeld:
    • koffie
    • alchol
    • drugs

Geneesmiddelen

Geneesmiddelen kunnen van pas komen als de spierkrampen erg hinderlijk zijn.

Synoniemen voor het benigne fasciculatiesyndroom zijn goedaardige spiertrillingen syndroom, benigne spierfasciculatiesyndroom, benigne fasciculatie syndroom, benigne spier fasciculatie syndroom


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 11 februari 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 11 februari 2018

Scroll naar boven