Benigne fasciculatiesyndroom

Bijgewerkt op 4 december 2023

Wat is het benigne fasciculatiesyndroom?

Het benigne fasciculatiesyndroom – vaak afgekort tot ‘BFS’ – is een aandoening waarbij voortdurend spiertrillingen optreden. Bij spiertrillingen trekken spiervezels onwillekeurig samen zonder dat daarbij de gehele spier samentrekt. De spiertrillingen (fasciculaties) kunnen in principe in alle spieren voorkomen. Ze komen echter meestal voor in de oogleden, de benen en de armen.

Wat is de oorzaak?

De spiertrillingen ontstaan doordat de zenuwcellen die de spiervezels prikkelen spontaan ontladen. Waarom dit gebeurt is niet helemaal duidelijk.

Welke symptomen geeft het?

Vrijwel iedereen heeft wel eens kortdurend trillende spiertjes gehad, bijvoorbeeld van de oogleden. Bij mensen met het benigne fasciculatiesyndroom zijn de spiertrillingen uitgebreider en/of langduriger.

Als de spiertrillingen op één plek gedurende langere tijd aanhouden wordt wel gesproken van een ‘hotspot’.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Om de diagnose te kunnen stellen zullen andere oorzaken voor het optreden van fasciculaties uitgesloten moeten worden. Meestal zal dit worden gedaan door een neuroloog. Om andere diagnosen uit te sluiten zal de neuroloog vragen stellen aan de patiënt, neurologisch onderzoek doen, en meestal ook aanvullend onderzoek aanvragen. Het aanvullende onderzoek kan bestaan uit spieronderzoek (elektromyografie) en beeldvormend onderzoek, bijvoorbeeld een MRI-scan van de hersenen.

Wat is de behandeling?

Er is geen behandeling waarmee het benigne fasciculatiesyndroom direct te genezen is. Leefstijladviezen kunnen helpen de klachten te verminderen. Als de klachten erg storend zijn kan de arts geneesmiddelen voorschrijven.

Leefstijladviezen

De volgende maatregelen kunnen helpen de klachten te verminderen:

  • vermijden van lichamelijke inspanning waarbij de klachten ontstaan of erger worden;
  • vermijden van vermoeidheid, stress en kou;
  • vermijden van inname van producten of middelen die de klachten kunnen uitlokken of verergeren, zoals bijvoorbeeld:
    • koffie
    • alcohol
    • drugs

Geneesmiddelen

Geneesmiddelen kunnen van pas komen als de spierkrampen erg hinderlijk zijn.

Synoniemen

Andere namen voor het benigne fasciculatiesyndroom zijn goedaardige spiertrillingen syndroom, benigne spierfasciculatiesyndroom, benigne fasciculatie syndroom, en benigne spier fasciculatie syndroom.


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met benigne fasciculatiesyndroom. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Scroll naar boven