Chronisch bekkenpijnsyndroom bij mannen

Bijgewerkt op 21 maart 2023

Wat is het chronisch bekkenpijnsyndroom bij mannen?

Het chronisch bekkenpijnsyndroom bij mannen is een vaak voorkomende aandoening die leidt tot klachten van pijn in het bekken (onder in de buik) en plasklachten, zonder dat er tekenen zijn van een infectie.

Hoe vaak komt het voor?

Het chronisch bekkenpijnsyndroom bij mannen komt voor bij zo’n 2% van alle volwassen mannen. De aandoening komt het meest voor bij mannen in de leeftijdsgroep van 35-45 jaar.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van het chronisch bekkenpijnsyndroom bij mannen is onbekend. Wel zijn er bepaalde theorieen over het ontstaan van de aandoening. Geen van deze theorieen is echter overtuigend bewezen. Zo werd gedacht dat de aandoening door een virusinfectie van de prostaat werd veroorzaakt. Uit PCR-onderzoek blijkt echter dat in prostaten van mannen met het chronische bekkenpijnsyndroom geen virus-DNA aanwezig is.

Verder is bekend dat bepaalde factoren de kans op het krijgen van de aandoening vergroten. Zo hebben mannen met spastische dikke darm of chronisch vermoeidheidssyndroom een verhoogde kans op het krijgen van de aandoening.

Welke symptomen geeft het?

Om te spreken van het chronisch bekkenpijnsyndroom dienen de klachten langer dan drie maanden te bestaan. In die periode kunnen de klachten wisselen in ernst. Klachten en ziekteverschijnselen die kunnen voorkomen zijn:

 • pijn onder in de buik
  • bij sommigen neemt de pijn duidelijk toe naarmate de blaas zich verder vult
 • pijn tussen de balzak en de anus (perineale pijn)
 • pijn kan uitstralen naar de onderrug of de endeldarm
 • pijn aan de zaadbal
 • pijn aan het uiteinde van de penis
 • pijn na klaarkomen
 • pijn bij plassen of brandende pijn in de penis
 • vaak moeten plassen
 • vaak aandrang voelen om te plassen
 • overige klachten:
 • soms minder zin in seks (verlaagd libido)
 • soms moeite met het krijgen van een erectie

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Er is geen test of onderzoek waarmee de diagnose chronisch bekkenpijnsyndroom bij mannen definitief kan worden gesteld. In de praktijk wordt de diagnose daarom gesteld door andere oorzaken van de klachten uit te sluiten. Het gaat dan om aandoeningen als acute bacteriele prostatitis, goedaardige prostaatvergroting, prostaatkanker, of een overactieve blaas.

Bij een aantal mannen worden witte bloedcellen in de prostaatvloeistof aangetroffen, bij anderen niet. Op grond hiervan wordt de aandoening onderverdeeld in inflammatoir of niet-inflammatoir. Deze indeling heeft verder echter geen consequenties.

Wat is de behandeling?

De behandeling kan bestaan uit geneesmiddelen en/of fysiotherapie. Soms wordt behandeling door een psycholoog ingezet. Dergelijke behandeling is erop gericht beter met de klachten om te leren gaan. Andere behandelingen die zijn ingezet voor de behandeling van bekkenpijnsyndroom zijn onder andere acupuntuur, extracorporele schokgolftherapie, transrectale thermotherapie en leefstijlaanpassingen.

Geneesmiddelen

Medicijnen die worden voorgeschreven voor het chronische bekkenpijnsyndroom bij mannen zijn alfa-blokkers, ontstekingsremmers en antibiotica. Omdat er geen aanwijzingen zijn dat de aandoening door bacterien wordt veroorzaakt is het gebruik van antibiotica omstreden. Uit onderzoek blijkt echter dat sommige antibiotica werkzaam zijn vanwege hun ontstekingsremmende werking.

Alfa-blokkers, zoals tamsulosine en alfuzosine, geven bij langdurig gebruikt een geringe verbetering van de klachten.

Naast medicamenten worden soms ook van planten afgeleide middelen (fytotherapeutica) gebruikt bij de behandeling van het chronische bekkenpijnsyndroom bij mannen. Het meest bekende middel daarbij is quercetine, een van planten afkomstig product.

Fysiotherapie

Fysiotherapie is er op gericht om gespannen spieren van bekkenbodem te ontspannen. Dat kan met oefeningen, maar ook met behulp van apparatuur die in de endeldarm wordt ingebracht.

CategorieAandoeningKenmerk
IIIainflammatoir chronisch bekkenpijnsyndroomwel puscellen in prostaatvloeistof
IIIbniet-inflammatoir chronisch bekkenpijnsyndroomgeen puscellen in prostaatvloeistof

Synoniemen

chronische bekkenpijnsyndroom, chronisch bekkenpijn syndroom

Engelse vertaling

pelvic pain syndrome in man, chronic prostatitis/chronic pelvic pain syndrome, CP/CPPS, chronic nonbacterial prostatitis, prostatodynia, painful prostate

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mannen met chronisch bekkenpijnsyndroom. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven