Bekkenpijnsyndroom

Wat is het bekkenpijnsyndroom?

Het bekkenpijnsyndroom is eigenlijk geen aandoening. Het is een veel voorkomende klacht van pijn in de bekkenregio waarvoor niet direct een oorzaak gevonden kan worden en die langere tijd bestaat. Daarom wordt ook wel gesproken van chronisch bekkenpijnsydroom. Volgens de definitie wordt gesproken van chronisch bekkenpijnsyndroom als de klachten langer dan drie maanden bestaan.

De aandoening komt bij zowel mannen als vrouwen voor. Omdat de aandoening bij mannen vaak andere kenmerken en oorzaken heeft dan bij vrouwen wordt een onderscheid gemaakt tussen chronisch bekkenpijnsyndroom bij mannen en chronisch bekkenpijnsyndroom bij vrouwen.

Hoe vaak komt ‘t voor?

Het bekkenpijnsyndroom is een veel voorkomende aandoening. Jaarlijks krijgen naar schatting zo’n 15.000 mensen in Nederland ermee te maken.

Wat is de oorzaak?

Vaak wordt geen duidelijke oorzaak gevonden voor de bekkenklachten. Op grond van de symptomen en bevindingen bij lichamelijk onderzoek wordt wel een onderverdeling gemaakt naar lokatie. Zo worden blaaspijnsyndroom, scrotaal pijnsyndroom en vulvapijnsyndroom (vulvodynie) ook gerekend tot het chronische bekkenpijnsyndroom.

Bekkenpijnsyndroom bij vrouwen

Wordt meestal in verband gebracht met pijnklachten in het bekken die optreden door een zwangerschap. Voorheen werd daarom ook wel gesproken van het bandenpijnsyndroom.

Bekkenpijnsyndroom bij mannen

Bekkenpijnsyndroom werd vooral in verband gebracht met een chronische ontsteking van de prostaat (chronische prostatitis). Daarom werd ook wel gesproken van prostaatpijnsyndroom of prostatodynie.

Tegenwoordig wordt aangenomen dat het chronisch bekkenpijnsyndroom z’n oorsprong vindt in het centrale zenuwstelsel.

Welke symptomen geeft het?

Chronisch bekkenpijnsyndromen leiden in eerste instantie tot pijnklachten. Daarnaast kunnen echter ook stoornissen van het gevoel en van de functie optreden. Soms treden ook algemene symptomen, zoals moeheid, spierpijn en gewrichtspijn, op. Kijk voor meer informatie over symptomen en ziekteverschijnselen op de webpagina’s over de verschillende bekkenpijnsyndromen.

Engelse vertaling

pelvic pain syndrome, chronic pelvic pain syndrome, CPPS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven