Bekkenontsteking

Bijgewerkt op 19 maart 2022

Wat is bekkenontsteking?

Bekkenontsteking is een veel voorkomende aandoening waarbij de inwendige voortplantingsorganen van de vrouw ontstoken zijn. Het gaat dan om ontsteking van de eileiders, eierstokken en/of baarmoeder. De aandoening wordt meestal veroorzaakt door ziekteverwekkers die door geslachtsverkeer worden overgedragen.

Welke symptomen geeft het?

Bekkenontsteking geeft niet altijd klachten. Als die wel optreden gaat heestal om één of meerdere van de volgende symptomen:

Een complicatie die kan optreden ten gevolge van ontsteking in het kleine bekken is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Wat is de oorzaak?

Bekkenontsteking wordt meestal veroorzaakt door bacteriën die via geslachtsverkeer worden overgedragen. Meestal gaat het om de Chlamydia-bacterie en/of de Neisseria-bacterie. De kans op het krijgen van de aandoening neemt toe met het aantal verschillende sekspartners.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan vaak als worden vermoed op grond van de klachten. Beeldvormend onderzoek, met name een echo van de onderbuik, kan helpen bij het stellen van de diagnose. Bevestiging van de diagnose kan alleen door tijdens een operatie pus aan te tonen in de eileiders.

Wat is de behandeling?

De behandeling bestaat uit het behandelen van vrouwen die besmet zijn met de Chlamydia-bacterie. Dat gebeurt met antibiotica. Voorbeelden van antibiotica die worden voorgeschreven bij bekkenontsteking zijn ceftriaxon, doxycycline en metronidazol. Ook de sekspartners van de vrouw moeten worden behandeld.

Hoe voorkom je het?

Bekkenontsteking kan worden voorkomen door overdracht van bacteriën tijdens geslachtsverkeer tegen te gaan. Dit kan door condooms te gebruiken.

Engelse vertaling

pelvic inflammatory disease

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven