Bekkeninstabiliteit

Bijgewerkt op 28 mei 2024 door Simpto.nl

Wat is bekkeninstabiliteit?

Het bekken bestaat uit een linker deel en een rechter deel. Deze delen zijn aan de voorkant met elkaar verbonden door de zogenaamde symfyse, een verbinding tussen linker en rechter schaambeen van het bekken. Aan de achterzijde zijn linker en rechter bekken verbonden door de onderkant van de wervelkolom. Bekkeninstabiliteit ontstaat als linker en rechter deel van het bekken niet meer goed vastzitten aan elkaar. Meestal ontstaat dit door het losser worden van de symfyse, de verbinding aan de voorkant. Dit gebeurt bij zwangere vrouwen om meer ruimte te maken in het bekken om de baby te laten passeren bij de bevalling. Omdat bij deze vorm van bekkeninstabiliteit de symfyse losser wordt wordt ook wel gesproken van symfysiolyse.

Hoe vaak komt het voor?

Bekkeninstabiliteit is een veel voorkomende aandoening bij vrouwen die zwanger zijn of net een kind hebben gebaard. Bij ons zijn geen exacte cijfers bekend over hoe vaak de aandoening voorkomt. Wij schatten dat deze aandoening jaarlijks bij 5.000-10.000 mensen in Nederland wordt vastgesteld.

Wat is de oorzaak?

Meestal wordt bekkeninstabiliteit veroorzaakt doordat tijdens de zwangerschap hormonale verandering zorgen voor het weker worden van de symfyse. Daarnaast kan verwonding van de symfyse door een ongeval of sportblessure leiden tot bekkeninstabiliteit.

Wat is de behandeling?

Wanneer bekkeninstabiliteit is vastgesteld is het van belang het bekken te ontlasten. Dat betekent regelmatig rust nemen. Daarnaast kan een zogenaamde bekkenband worden gedragen. Hiermee wordt de stabiliteit van het bekken ondersteund. Eventueel kan een fysiotherapeut oefeningen voorschrijven die helpen de stabiliteit van het bekken te verbeteren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven