Bazex-syndroom

Wat is het Bazex-syndroom?

Het Bazex-syndroom is een zeldzame huidziekte waarbij verschillende afwijkingen aan huid en nagels kunnen optreden. Het gaat vooral om schilferende plekken en verdikking van de huid en nagels. De huidafwijkingen ontstaan vooral op de handpalmen en de voetzolen.

Het Bazex-syndroom is een zogenaamd ‘paraneoplastisch verschijnsel‘. Dat betekent dat het voorkomt als bijverschijnsel bij kanker. Op het moment dat de huidafwijkingen ontstaan is de kanker echter vaak nog niet ontdekt. Het Bazex-syndroom is dan dus het eerste symptoom van de kanker.

De medische naam voor Bazex-syndroom is ‘acrokeratosis paraneoplastica’. Een andere naam is ‘syndroom van Bazex’.

Wat is de oorzaak?

Het Bazex-syndroom is een zogenaamd ‘paraneoplastisch verschijnsel’. Dat betekent dat het voorkomt als bijverschijnsel bij kanker.

De aandoening komt vooral voor bij keelkanker, slokdarmkanker, maagkanker en bij uitzaaiingen in lymfeklieren van de hals (cervicale lymfekliermetastasen). Maar ook bij andere tumoren kan het voorkomen.

Symptomen Bazex-syndroom

Het syndroom van Bazex kan de volgende klachen en afwijkingen geven:

 • Verdikte plekken op de huid van handpalmen en/of voetzolen
  • dit lijkt op heel dikke eeltplekken
  • soms ook op de neus en/of de oorschelp
  • de medische naam hiervoor is ‘hyperkeratose
 • Loslatende nagels
 • Verdikking van de nagels
 • Strepen over de lengteriching van de nagels
 • Gele verkleuring van de nagels
 • Ontstoken nagelriempjes

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt meestal gesteld door (1) andere oorzaken voor overmatige eeltvorming uit te sluiten, en (2) de onderliggende tumor aan te tonen. Voor dit laatste zal aanvullend onderzoek worden aangevraagd.

Wat is de behandeling?

De behandeling bestaat voornamelijk uit het behandelen van de onderliggende tumor. Als dat lukt zullen de afwijkingen van huid en nagels vanzelf verminderen. Daarnaast is het mogelijk om de overmatige eeltvorming tegen te gaan.

Historie

Het Bazex-syndroom is genoemd naar de franse dermatoloog Dr André Bazex. Hij beschreef de aandoening in 1965. Dezelfde aandoening was echter al in 1922 beschreven door Gougerot en Rupp.

Bazex-syndroom - naamgever Dr André Bazex (1911-1988)
Dr André Bazex (1911-1988)

Engelse vertaling

acrokeratosis paraneoplastica of Bazex, Bazex syndrome, paraneoplastic acrokeratosis, acrokeratosis neoplastica

Verder lezen / Referenties

 • A Bazex, A Griffith, ‘Acrokeratosis paraneoplastica – a new cutaneous marker of malignancy’, gepubliceerd in de British Journal of Dermatology van 1980; 103: pagina’s 301-306.
 • A Bazex, R Salvador, A Dupre ea, ‘Syndrome paranéoplasique à type d’hyperkératose des extrèmités guérison aprés le traitement de l’épithelioma laryngé’, gepubliceerd in het Bulletin de Société Francaise de Dermatologie et Syphiligraphie van 1965; 72: pagina 182.

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 11 januari 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 11 januari 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven