Basaalcelkanker

Wat is basaalcelkanker?

Basaalcelkanker is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Deze vorm van huidkanker ontstaat in de opperhuid (epidermis). De aandoening is kwaadaardig omdat de cellen doordringen in de directe omgeving. Zo kan het gezwel uitbreiden in en onder de huid. Dit wordt invasieve groei genoemd. Uitzaaiing naar lymfeklieren of organen komt zelden voor. Wanneer de aandoening in een vroeg stadium wordt ontdekt is genezing goed mogelijk.

De medische term voor basaalcelkanker is basaalcelcarcinoom. Dit artikel gaat over oorzaak, symptomen, diagnostiek en behandeling van basaalcelkanker.

Welke symptomen geeft het?

Basaalcelkanker is meestal zichtbaar als een niet genezend wondje. Het komt vooral voor op lichaamsdelen die aan zon zijn blootgesteld. De aandoening komt daarom vooral veel voor in het gezicht, op het (kale) hoofd, op de armen en op de handen.

Wat is de behandeling?

Wanneer basaalcelkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt is de aandoening zeer goed te behandelen. De behandeling bestaat uit verwijdering van het gezwel middels een operatie. Artsen spreken over chirurgische excisie.

Synoniemen

Andere namen voor basaalcelkanker zijn basaalcelcarcinoom, basocellulair carcinoom, basalioom, basale cellen carcinoom en carcinoma basocellulare.

Verder lezen / Referenties

  • J van der Wal, ‘Destruerende Tumor’, gepubliceerd in het Tijdschrift voor Huisartsgeneeskunde van 2 februari 2000; 17(2): pagina 54.

Plaats een reactie