Basaalcelkanker

Bijgewerkt op 30 juni 2022

Wat is basaalcelkanker?

Basaalcelkanker is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Deze vorm van huidkanker ontstaat in de opperhuid (epidermis). De aandoening is kwaadaardig omdat de cellen doordringen in de directe omgeving. Zo kan het gezwel uitbreiden in en onder de huid. Dit wordt invasieve groei genoemd. Uitzaaiing naar lymfeklieren of organen komt zelden voor. Wanneer de aandoening in een vroeg stadium wordt ontdekt is genezing goed mogelijk.

Een andere naam voor deze vorm van huidkanker is basalioom. De medische term voor basaalcelkanker is basaalcelcarcinoom of carcinoma basocellulare. Dit artikel gaat over oorzaak, symptomen, diagnostiek en behandeling van basaalcelkanker.

Hoe vaak komt het voor?

Basaalcelkanker komt zeer vaak voor. Het is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Ongeveer 20% van de mensen in Nederland krijgt op enig moment te maken met deze vorm van kanker. Meestal gebeurt dat op latere leeftijd. De meeste mensen zijn ouder dan 50 jaar op het moment dat de diagnose gesteld wordt.

Welke symptomen geeft het?

Basaalcelkanker is meestal zichtbaar als een niet genezend wondje. Het komt vooral voor op lichaamsdelen die aan zon zijn blootgesteld. De aandoening komt daarom vooral veel voor in het gezicht, op het (kale) hoofd, op de armen en op de handen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts kan op grond van de lokatie en het aspect van de huidafwijking vermoeden dat het om basaalcelkanker gaat. De diagnose kan worden bevestigd met behulp van weefselonderzoek. Hiervoor is een zogenaamde huidbiopsie nodig. Dat is een kleine ingreep waarbij een stukje weefsel uit de huidafwijking wordt geprikt. Dit stukje weefsel wordt het huidbiopt genoemd. Het huidbiopt wordt vervolgens door een patholoog onder de microscoop bekeken. Daarbij zijn kenmerkende kankercellen zichtbaar.

Wat is de behandeling?

Basaalcelkanker wordt meestal behandeld door een dermatoloog, soms door de huisarts. Wanneer basaalcelkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt is de aandoening zeer goed te behandelen. De behandeling bestaat over het algemeen uit verwijdering van het gezwel middels een operatie. Artsen spreken over chirurgische excisie. Andere behandelingen die kunnen worden toegepast zijn bestraling (radiotherapie), fotodynamische therapie, curettage en coagulatie, cryochirurgie en lokale behandeling met antikankermiddelen, zoals 5-fluoro-uracil crème (Efudix) of imiquimod crème.

Synoniemen

Andere namen voor basaalcelkanker zijn basaalcelcarcinoom, basocellulair carcinoom, basalioom, basale cellen kanker, basale cellen carcinoom en carcinoma basocellulare.

Verder lezen / Referenties

  • J van der Wal, ‘Destruerende Tumor’, gepubliceerd in het Tijdschrift voor Huisartsgeneeskunde van 2 februari 2000; 17(2): pagina 54.

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven