Barrett slokdarm

Wat is een Barrett slokdarm?

Barrett slokdarm is een aandoening waarbij veranderingen optreden in het slijmvlies van de slokdarm. Dit veroorzaakt doordat maagzuur terugstroomt naar de slokdarm en daar het slijmvlies beschadigt.

Barrett slokdarm is een voorstadium van slokdarmkanker (oesofaguscarcinoom). Uiteindelijk zal ongeveer 5% van de mensen met deze aandoening daadwerkelijk slokdarmkanker krijgen.

De aandoening is genoemd naar de chirurg Norman Barrett, die de aandoening in 1950 voor het eerst beschreef.

Barrett slokdarm
Dr. Norman Barrett

De medische term voor een Barrett slokdarm is ‘Barrett oesofagus’.

Oorzaak Barrett slokdarm

De afwijkingen in het slijmvlies van de slokdarm worden meestal veroorzaakt door terugvloeien van maagzuur vanuit de maag in de slokdarm. Dit wordt ook wel ‘reflux’ genoemd. De cellen van het slijmvlies van de slokdarm kunnen daar niet goed tegen. Als terugvloeien van maagzuur in de slokdarm tot aantasting van het slokdarmslijmvlies leidt wordt gesproken van ‘refluxziekte‘. Bij langdurige reflux zullen de cellen van het slijkdarmslijmvlies onder invloed van het maagzuur veranderen. Dit leidt tot het ontstaan van de Barrett slokdarm.

Symptomen Barrett slokdarm

De aandoening zelf geeft geen klachten. Wel zullen mensen met deze aandoening regelmatig klagen over zuurbranden, of in het verleden last hebben gehad van zuurbranden. Zuurbranden geeft pijn achter het borstbeen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld met behulp van maagspiegeling (gastroscopie). Tijdens dit onderzoek zal de arts afwijkingen onder in de slokdarm zien. Om de diagnose te bevestigen zal een biopsie worden genomen. Hierbij wordt een stukje weefsel uit de slokdarm geprikt. Dit wordt door een patholoog-anatoom onder de microscoop bekeken. Aan de hand van de afwijkingen in de cellen van de slokdarm kan de patholoog-anatoom de diagnose bevestigen.

Behandeling Barrett slokdarm

Op grond van de ernst van de afwijkingen aan het slijmvlies van de slokdarm wordt de aandoening in verschillende stadia ingedeeld. De behandeling is afhankelijk van het stadium waarin het slijmvlies zich bevindt. In geval van het eerste stadium zal niet direct behandeld hoeven worden. Dan zal een afspraak worden gemaakt voor controle over bijvoorbeeld een jaar. Bij ernstiger afwijkingen zal worden overwogen om het slijmvlies te behandelen met radiofrequente ablatie of zelfs een operatie.

Engelse term

Barrett esophagus, Barrett oesophagus, Barrett’s esophagus, mucosal metaplasia in the esophagus

Synoniemen

Barrett oesofagus


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 6 augustus 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt: 9 november 2016

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *