Balanitis van Zoon

Bijgewerkt op 27 juni 2024

Wat is balanitis van Zoon?

Balanitis van Zoon is een onschuldige aandoening waarbij de huid van de eikel ontstoken is. Kenmerkend voor deze vorm van balanitis (ontsteking van de eikel) is ophoping van zogenaamde plasmacellen in de huid.

Balanitis van Zoon wordt ook wel ziekte van Zoon genoemd. Zoon is de naam van de arts die de aandoening in 1952 als eerste beschreef in een medisch tijdschrift. De medische naam voor deze aandoening is balanitis plasmocellularis.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van balanitis van Zoon is niet goed bekend. Waarschijnlijk speelt een slechte hygiene (niet goed schoonhouden van de eikel) een rol. Ook kunnen warme en vochtige omstandigheden bijdragen aan het ontstaan van de aandoening.

Welke symptomen geeft het?

Vaak is alleen sprake van een rode, soms gezwollen eikel. Ook kunnen er rode, iets gezwollen, plekjes op de eikel zitten. Jeuk of een brandend gevoel aan eikel of voorhuid zijn soms aanwezig.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Om de diagnose te kunnen stellen wordt een stukje huid uit een huidafwijking geprikt. Dit wordt huidbiopsie genoemd. Het stukje huid – het huidbiopt – wordt vervolgens door een patholoog onder de microscoop bekeken. Daarbij zijn kenmerkende afwijkingen zichtbaar.

Wat is de behandeling?

Behandeling kan bestaan uit hygienische maatregelen, medicijnen, of een ingreep waarbij de voorhuid wordt verwijderd (circumcisie).

Hygienische maatregelen

Hygienische maatregelen bestaan uit het regelmatig terugtrekken van de voorhuid over de eikel waarbij eikel en voorhuid schoongemaakt kunnen worden.

Geneesmiddelen

Medicijnen die worden gebruikt bij de behandeling van balanitis van Zoon zijn corticosteroidzalf of -creme, tacrolimuszalf, pimecrolimuscreme, of imiquimod.

Circumcisie (besnijdenis)

Het verwijderen van de voorhuid (circumcisie) is de enige definitieve behandeling van balanitis van Zoon.

Synoniemen

ziekte van Zoon, balanitis plasmocellularis, balanitis plasmacellularis, balanitis circumscripta chronica, erytroplasie van Zoon, Zoon balanitis, balanitis circumscripta plasmacellularis, plasmacelbalanitis, morbus Zoon

Engelse vertaling

balanitis plasmacellularis, balanitis circumscripta plasmacellularis, Zoon balanitis, plasma cell balanitis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven