Bakerse cyste

Bijgewerkt op 25 juli 2019

Wat is een Bakerse cyste?

Een Bakerse cyste is een met vocht gevulde holte in de knieholte. In het kniegewricht wordt gewrichtsvloeistof aangemaakt om de verschillende botten soepel over elkaar te laten glijden. Een Bakerse cyste is in feite een uitstulping van het gewrichtskapsel van de knie met daarin een ophoping van deze gewrichtsvloeistof.

Andere namen zijn: cyste van Baker, Bakercyste, Baker’se cyste en kniekuilcyste.


Hoe ontstaat het?

Een Bakerse cyste ontstaat meestal als het kniegewricht om een of andere reden geïrriteerd raakt. Als reactie op de irritatie wordt meer gewrichtsvloeistof in het kniegewricht aangemaakt. Dat kan optreden bij een ontsteking van het kniegewricht, bijvoorbeeld reumatoïde artritis of bij de ziekte van Lyme. Een andere oorzaak kan zijn slijtage van het kniegewricht (artrose). Soms is het niet helemaal duidelijk waarom de cyste ontstaat.


Symptomen van een Bakerse cyste

Een cyste van Baker geeft altijd een zwelling in de knieholte. Over het algemeen geeft een dergelijke zwelling weinig klachten. Pas als de cyste barst zal er pijn in de knieholte ontstaan. In dat geval wordt gesproken van een gebarsten of geruptureerde Bakerse cyste.


Hoe vaak komt ’t voor?

Een Bakerse cyste komt vrij vaak voor. Naar schatting krijgen zo’n 1500 mensen per jaar in Nederland deze diagnose. Bij ongeveer 10% zal de cyste barsten.

Bakerse cyste
Bakerse cyste

Op de foto hierboven is een cyste van Baker zichtbaar als een zwelling in de linker knieholte.


Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal zal de arts bij het zien en voelen van de zwelling in de knieholte vermoeden dat het om een cyste van Baker gaat. Eventueel kan met behulp van echoscopie worden bevestigd dat het om een cyste gaat die uitgaat van het kniegewricht.


Wat is de behandeling van een Bakerse cyste?

Een cyste van Baker wordt alleen behandeld als er klachten zijn. Wel wordt beoordeeld of er een onderliggende oorzaak is voor het ontstaan van de cyste. Als die gevonden wordt zal de arts deze onderliggende oorzaak behandelen.

Als er wel klachten zijn kunnen de volgende behandelingen helpen:

Wat kun je zelf doen?

  • Been hoog leggen
  • Kniegewricht niet te veel belasten

Wat kan de dokter doen?

  • Aanprikken en opzuigen van de vloeistof uit de cyste; vaak wordt daarbij direct ook een corticosteroïd ingespoten om ontsteking van de holte tegen te gaan.
  • Operatie waarbij de cyste wordt verwijderd.

Andere talen

Engelse vertaling

Baker’s cyst, popliteal cyst


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 1 juli 2014
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 17 oktober 2016

1 gedachte over “Bakerse cyste”

  1. mw.S.van der Kraan

    kan een verdikking in knieholtes ook te maken hebben met (spat) aderen ?
    Plm. 2 jaar geleden zijn er kleine adertjes weggespoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven