Bacteriële vaginose

Bijgewerkt op 11 september 2022

Wat is bacteriële vaginose?

Bacteriële vaginose is een vaak voorkomende aandoening waarbij de vagina ontstoken raakt door infectie met bacteriën. Dit leiden tot klachten als afscheiding uit de vagina en een branderig gevoel. De aandoening kan worden vastgesteld door middel van een uitstrijkje. Behandeling bestaat uit antibiotica.

Dit artikel gaat over oorzaak, symptomen, diagnose en behandeling van bacteriële vaginose.

Wat is de oorzaak?

Bacteriële vaginose wordt meestal veroorzaakt door een veranderde zuurgraad in de vagina. Dat kan bijvoorbeeld ontstaan als de vagina te vaak met zeep wordt gewassen of als een tampon te lang wordt ingehouden. Onder normale omstandigheden bevat de vagina veel bacteriën van het type lactobacillen. Zolang deze bacteriën overheersen krijgen andere bacteriën weinig kans om zich te vermenigvuldigen in de vagina. Als echter de zuurgraad van de vagina omlaag gaat krijgen bepaalde bacteriën de kans om zich snel te vermenigvuldigen en een infectie te veroorzaken. Meestal gaat het om zogenaamde anaërobe bacteriën. Een voorbeeld van zo’n bacterie is de Gardnerella-bacterie (wetenschappelijke naam: Gardnerella vaginalis). Maar ook andere bacteriën kunnen de aandoening veroorzaken.

Welke symptomen geeft het?

Een infectie van de vagina met de Gardnerella-bacterie veroorzaak meestal afscheiding uit de vagina. Vaak gaat het om een grijswitte afscheiding uit de vagina. De afscheiding kan een speciale geur hebben die aan vislucht doet denken. Naast de afscheiding kunnen nog andere symptomen voorkomen, zoals windjes laten uit de vagina.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld door een uitstrijkje van de vagina te nemen en dit onder de microscoop te bekijken. In het geval van een infectie met Gardnerella-bacteriën zijn vaak zogenaamde ‘clue cells’ zichtbaar. Dit zijn cellen van de vaginawand die vol zitten met bacteriën. Deze kleuren blauw aan.

Wat is de behandeling?

Bacteriële vaginose wordt behandeld met antibiotica. Middelen die veel worden voorgeschreven zijn metronidazol en clindamycine. Ook worden probiotica gebruikt bij de behandeling van deze aandoening. Probiotica bevorderen namelijk de groei van lactobacillen. Die beschermen de vagina tegen infecties met andere bacteriën. Ten slotte worden intravaginale tabletten met lactobacillen gebruikt voor de behandeling van bacteriële vaginose.

Andere talen

Engelse vertaling

bacterial vaginosis

Duitse vertaling

bakterielle Vaginose, Gardnerellen-Infektion, Aminkolpitis, Haemophilus-vaginalis-Infektion

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven