Babesiose

Wat is babesiose?

Babesiose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door Babesia-parasieten. Babesiose behoort, net als bijvoorbeeld de ziekte van Lyme, tot de groep van de tekenbeetziekten. De parasieten worden namelijk overgedragen via teken.

Hoe vaak komt het voor?

In Nederland is de aandoening zeldzaam. Bij de gevallen die in Nederland voorkomen gaat het in de meeste gevallen om besmettingen die in het buitenland zijn opgelopen.

Wat is de oorzaak?

De aandoening wordt veroorzaakt door de Babesia-parasiet. Er zijn verschillende soorten Babesia-parasieten die babesiose kunnen veroorzaken, zoals Babesia microtii, Babesia divergens en Babesia venatorum. Deze parasieten worden overgedragen op mensen via teken. Door een tekenbeet van een besmette teek kan een mens besmet raken met de parasiet. Dit kan leiden tot verschillende klachten en verschijnselen.

Welke symptomen geeft het?

Babesiose kan verschillende symptomen veroorzaken, waaronder koorts, bloedarmoede en een vergrote lever. De bloedarmoede kan aanleiding geven tot klachten als moeheid en afname van de lichamelijke conditie. Mensen bij wie de milt is verwijderd lopen een verhoogd risico om ziek te worden na een besmetting.

Verder lezen / Referenties

Voor meer informatie verwijzen wij naar de volgende bronnen:

  • D Hoornstra, H Sprong en JW Hovius, ‘Andere tekenbeetziekten‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Perspectief’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 10 juli 2020; 164(28): pagina’s 32-40.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven