Baarmoederslijmvlieskanker

Bijgewerkt op 20 maart 2022

Wat is baarmoederslijmvlieskanker?

Baarmoederslijmvlieskanker is een kwaadaardig gezwel van het slijmvlies van de baarmoeder. Het slijmvlies van de baarmoeder bekleedt de holte van de baarmoeder. De medische naam voor dit baarmoederslijmvlies is endometrium. De medische naam voor kanker van het baarmoederslijmvlies is endometriumcarcinoom. Deze vorm van baarmoederkanker komt regelmatig voor bij vrouwen na de overgang.

Dit artikel gaat over oorzaak, symptomen, diagnose en behandeling van kanker van het baarmoederslijmvlies.

Welke symptomen geeft het?

Baarmoederslijmvlieskanker kan de volgende klachten geven:

Als de aandoening optreedt bij vrouwen die nog niet in de overgang zijn kunnen klachten als tussentijdse bloedingen, onregelmatige menstruatie en overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie optreden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten, en bevindingen bij lichamelijk onderzoek, beeldvormend onderzoek en weefselonderzoek. Na het stellen van de diagnose zal onderzoek worden gedaan naar de mate waarin de kanker is uitgebreid.

Beeldvormend onderzoek

Bij echoscopie van baarmoeder via de vagina wordt vaak een vergrote baarmoeder gezien. De binnenbekleding van de baarmoeder (endometrium) is vaak onregelmatig verdikt en kan afwijkingen bevatten.

Weefselonderzoek

De gynecoloog kan met behulp van een instrument in de baarmoeder kijken. Daar kan een stukje weefsel worden weggenomen uit afwijkend slijmvlies. Dit stukje weefsel wordt vervolgens door een patholoog-anatoom onder de microscoop bekeken. Hierbij worden kankercellen gevonden. Daarmee is de diagnose bevestigd.

Onderzoek naar uitbreiding van het gezwel

Als de diagnose is bevestigd zal de arts willen weten in hoeverre de aandoening is uitgebreid. Uitbreiding kan lokaal zijn, bijvoorbeeld doordat het gezwel vanuit de baarmoeder zich uitbreidt in het kleine bekken. Maar de uitbreiding kan ook op afstand zijn, namelijk als kankercellen via de lymfebanen of het bloed versleept worden naar andere delen van het lichaam.

Wat is de behandeling?

De behandeling van baarmoederslijmvlieskanker bestaat meestal uit een operatie. Bij deze operatie worden zowel de baarmoeder als de eileiders en eierstokken verwijderd. Afhankelijk van de uitbreiding van het gezwel kunnen ook andere behandelingen worden toegepast, zoals chemotherapie, bestraling (radiotherapie) en/of hormonale behandeling.

Andere talen

Engelse vertaling

endometrial cancer, endometrial carcinoma

Duitse vertaling

Endometriumkarzinom

Synoniemen

Andere namen voor baarmoederslijmvlieskanker zijn kanker van het baarmoederslijmvlies, maligniteit van het endometrium, endometriumkanker en endometriumcarcinoom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven