Baarmoedersarcoom

Bijgewerkt op 7 oktober 2019

Wat is een baarmoedersarcoom?

Een baarmoedersarcoom is een zeldzame vorm van kanker van de baarmoeder. De aandoening komt vooral voor bij vrouwen na de overgang.

Een sarcoom is een gezwel van bindweefsel of spierweefsel. Een baarmoedersarcoom is dus een gezwel van bindweefsel of spierweefsel in de baarmoeder.

De medische term voor baarmoedersarcoom is uterussarcoom.

Welke vormen zijn er?

Er zijn verschillende vormen van baarmoedersarcoom, namelijk:

Wat is de oorzaak?

Het is niet helemaal duidelijk waarom iemand een sarcoom in de baarmoeder krijgt. Vaak ontstaat het sarcoom in een al bestaande vleesboom (myoom). Daarnaast zijn er een aantal risicofactoren voor het krijgen van een baarmoedersarcoom. Zo is de kans op het krijgen van de aandoening verhoogd bij vrouwen die ooit bestraling hebben gehad op het bekken. Andere risicofactoren zijn een hoge bloeddruk, suikerziekte en overgewicht. Ook komt de aandoening relatief vaker voor bij vrouwen met een Afrikaanse achtergrond.

Hoe vaak komt het voor?

Deze aandoening is zeldzaam. Jaarlijks wordt in Nederland bij ongeveer 85 vrouwen een sarcoom in de baarmoeder vastgesteld.


Synoniemen voor baarmoedersarcoom zijn baarmoeder sarcoom, sarcoom baarmoeder, sarcoom in de baarmoeder, uterussarcoom en sarcoom uterus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven