Baarmoederhalsverslapping

Bijgewerkt op 18 maart 2022

Baarmoederhalsverslapping is een aandoening waarbij de baarmoederhals (= cervix) niet goed gesloten blijft tijdens de zwangerschap. Hierdoor is de kans groot dat het ongeboren kind te vroeg wordt geboren. De medische term voor baarmoederhalsverslapping is ‘cervixinsufficiëntie’.

Welke symptomen geeft het?

Baarmoederverslapping leidt vaak tot een te vroege geboorte van het kind. In sommige gevallen is het kind daardoor, hoewel het verder gezond is, niet levensvatbaar.

Wat is de oorzaak?

Er is sprake van slap weefsel van de baarmoeder. Dit kan aangeboren zijn. Het kan ook worden veroorzaakt doordat het weefsel van de baarmoeder kleine scheurtjes vertoont, bijvoorbeeld na eerdere bevallingen. Ook kan baarmoederverslapping ontstaan na een operatie aan de baarmoeder.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Inwendig onderzoek

Tijdens de zwangerschap is er sprake van voortijdige ontsluiting van de baarmoedermond zonder dat er weeën zijn.

Buiten de zwangerschap is de baarmoedermond te wijd. De wijdte van de baarmoedermond kan worden gemeten met staafjes van verschillende diameter.

Wat is de behandeling?

Baarmoederhalsverslapping wordt behandeld door een gynecoloog. De aandoening kan worden behandeld door tijdig gedurende de zwangerschap een versteviging aan te leggen rondom de baarmoederhals. Hiertoe kan de baarmoederhals omhecht worden. Dit wordt ‘cerclage’ genoemd. Ook kan hierbij peesweefsel uit het bovenbeen worden gebruikt om daarmee de baarmoederhals extra te verstevigen; of er kan gebruik gemaakt worden van kunststof materiaal.

De behandeling moet plaatsvinden voordat tijdens een zwangerschap de druk op de baarmoederhals te groot wordt. In de praktijk is dit meestal in de 14-15de week van de zwangerschap.

Wanneer de oorzaak van de baarmoederhalsverslapping een eerdere operatie aan de baarmoederhals is zijn meestal andere ingrepen noodzakelijk.

Andere talen

Engelse vertaling

cervical weakness, cervical incompetence, cervical insufficiency

Scroll naar boven